След повече от десет години майсторския клас на Райна Кабаиванска,

...
След повече от десет години майсторския клас на Райна Кабаиванска,
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска с майсторски клас и гала концерт в зала „България“

След повече от 10 години майсторския клас на Райна Кабаиванска , проведен от Нов български университет, се завръща в зала „ България “. Той стартира на 9 септември и ще приключи с обилна оперна церемония на 2 октомври от 19 ч .. Безапелационната оперна прима се довери на Софийската филхармония за заключителния концерт, който по традиция ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров . Публиката в залата ще има опция да чуе оперни шедьоври, изпълнени от най-хубавите възпитаници на двайсет и втория майсторски клас на Маестрата.

Определяна като последната същинска дива от времето, в което изкуството се приемаше като нравствен подарък, а не стока, Райна Кабаиванска се потвърди и като огромен възпитател. Досега в майсторските ѝ класове са се обучавали повече от 200 реализатори от Европа, Съединени американски щати, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от актуалната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата вяра на българската оперна традиция Александрина Михайлова - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в Нов български университет.


Само преди дни в Рим тя получи премията " Карлота Болонини " на тържествена гала по случай 100 години от рождението на огромния италиански режисьор Мауро Болонини, снимал " Травиата ", " Веселата вдовица " и " Адриана Лекуврьор " с присъединяване на Райна Кабаиванска и режисирал именитата " Тоска " в Рим през 1991 година, в която оперната прима е на сцената с Лучано Павароти.

Ден преди концерта особено за филахрмоничното общество ще бъде показан и документалния филм " Школата Кабаиванска " (La Scuola Kabaivanska) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент доктор Георги Текев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР