Резолюция на ООН за отбелязване на 11 юли като международен

...
Резолюция на ООН за отбелязване на 11 юли като международен
Коментари Харесай

Резолюция на ООН за геноцида в Сребреница разпалва стари напрежения

Резолюция на Организация на обединените нации за отбелязване на 11 юли като интернационален ден за възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 година се чака да се състои в сряда.

Това провокира мощна съпротива от страна на сръбските водачи, като сръбският президент Александър Вучич сподели, че „ ще се бори до последния миг “.

Гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации (ОС на ООН) е било отсрочено, съгласно Златко Лагумджия, непрекъснат представител на Босна и Херцеговина в Организация на обединените нации, след лобистки старания на Вучич против приемането му в Ню Йорк.

Инициирана от Германия и Руанда, резолюцията беше съ-спонсорирана от повече от дузина страни, в това число Съединените щати, Франция, Холандия, Северна Македония, Чили, Ирландия и други.

През 2004 година Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия (ICTY) в Хага постанови, че закононарушенията в Сребреница през юли 1995 година, осъществени от сръбските сили, съставляват геноцид. Международният съд (МС) удостовери това решение през 2007 година

„ Трибуналът е устано...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР