След много работа на редица технологични компании в партньорство с

...
След много работа на редица технологични компании в партньорство с
Коментари Харесай

Роботите превземат петролните платформи

След доста работа на редица софтуерни компании в партньорство с петролни колоси, нова изцяло автоматизирана нефтена платформа неотдавна направи своя дебют в Пермския басейн. През октомври компанията Nabors Industries направи сондажи на дълбочина от над 6 000 метра с автоматизирана платформа, без помощта на екипаж, който да извършва интервенциите ръчно.

По време на пандемията доста нефтени и газови компании се принудиха да спрат интервенциите си. Междувременно софтуерни компании работеха по автоматизирането на системите и дигитализирането на интервенциите, тъй че плановете да могат да се извършват с или без човешка работна мощ, написа Oil Price.

Очаква се Nabors Industries да направи два кладенеца в региона Пермския басейн като част от тестванията на роботизираните платформи. Nabors Pace-R801 е първата в света изцяло автоматизирана наземна платформа. Тя поддържа интервенциите на ExxonMobil в района. На компанията са предоставени безпилотни плавателни съдове за основаване на кладенци, които нормално изискват цялостен екип на борда.

Компанията твърди, че софтуерът й за автоматизация SmartDRILL понижава времето за основаване на бунар с до четири дни, като по този метод понижава въглеродните излъчвания в плановете.Вицепрезидентът на Nabors Травис Първис счита, че точно това е посоката, в която би трябвало да се ориентира промишлеността.

Преходът към сходни уреди, за които не е нужна човешка работна ръка, се появи предходната година под формата на концепцията за " призрачна платформа ". При този способ системите се ръководят отдалечено от служащи на платформата, на които е неразрешен физически достъп до платформите по време на Covid-19.

Въпреки че за автоматизация се дискутира от години, норвежкият Equinor мина към сходен метод едвам през 2020 година Екипите управляваха платформата отдалечено. BP и други петролни компании също стартират да се автоматизират.

И въпреки всичко автоматизирани механизми се употребяват от години в нефтената и газовата промишленост - роботизирани кучета, които следят нефтените платформи, както дронове, които ревизират за течове от тръбопроводите.

Заплаха за работните места

Тази последна иновация за по този начин наречената " призрачна платформа " обаче тревожи служащите в нефтената и газовата промишленост. Около 400 000 работни места бранша са заличени по време на Covid, половината от които в Съединени американски щати.

Друго огромно терзание на служащите е идният преход от изкопаеми горива към възобновими други възможности. Цифровизацията на системите и включването на роботи може да докара до по-големи съкращения на работните места.

Nabors счита, че автоматизацията не значи безусловно загуба на работни места. Служителите ще би трябвало да управляват процесите да извършват главните задания. Според компанията автоматизацията ще " в профил " служащите от най-опасната " алена зона " на платформата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР