След като само преди няколко дни 2022 се превърна в

...
След като само преди няколко дни 2022 се превърна в
Коментари Харесай

Човекът за първи път може да чуе марсианска прашна буря

След като единствено преди няколко дни 2022 се трансформира в най-хубавата година за галактическата просвета от десетилетия с сполучливото завръщане на галактическия транспортен съд Orion, положителните вести за НАСА, а и за човечеството като цяло, не стопират.

Агенцията разгласи, че марсоходът Perseverance за първи път е записал тон от придвижването на марсианска прашна стихия. Това освен ни дава опция да чуем за първи път извънземен вятър, само че и може да помогне на учените да схванат по-добре по какъв начин марсианският прахуляк може да повлияе на бъдещите задачи на Марс.

Микрофоните на марсохода са уловили прашното завихряне на 27 септември 2021 година За елементарното ухо то може и да звучи като микрофон, който улавя ентусиазъм напразно на Земята, само че за учените този запис значи доста повече.

" Докато праховото завихряне преминаваше над Perseverance, в действителност можехме да чуем обособени удари на зрънца върху марсохода ", споделя Наоми Мърдок, планетарен академик, пред The Washington Post. " Всъщност можехме даже да ги преброим. "

Прахът е значим фактор при планирането на задачите на Марс. Той може да унищожи топлинните щитове на галактическия транспортен съд, да повреди научните принадлежности, да изведе от строя парашутите и да задуши слънчевите панели, напомнят Engadget.

Учените считат, че записаният ураган е бил необятен към 25 и висок 118 метра. Въпреки че звучи плашещо, в действителност това е относително дребна стихия за мащабите на Марс и не е развалила марсохода.

Марсоходът е снимал и изображения (също включени в записа) на приближаващата се стихия. И даже това да звучи като нещо не толкоз комплицирано, в действителност е. Учените би трябвало да координират инструментите си, с цел да усилят възможностите изобщо да записват бурята. Марсоходът записва звукови фрагменти с дълготрайност под три минути и го прави единствено осем пъти на месец. Това значи, че екипите би трябвало да дефинират с огромна акуратност в кои моменти е най-вероятно да се получат сходни завихряния. Освен това камерите би трябвало да са ориентирани в подобаващата посока.

" Не мога да се сетя за предходен случай, в който толкоз доста данни от толкоз доста принадлежности са съдействали за улавянето на прашно завихряне на Марс ", споделя Джон Едуард Мурс, планетарен академик от Йоркския университет. " Ако камерата беше ориентирана в друга посока или наблюдението с микрофона беше планувано единствено няколко секунди по-късно, щяха да липсват основни елементи от историята. Понякога е потребно да имаш шанс в науката! "

Дългият почти три метра марсоход Perseverance беше изстрелян в Космоса на 30 юли 2020 година и стъпи на марсианска почва на 18 февруари 2021 година НАСА употребява марсохода, с цел да изследва кратера Jezero, където търси следи от античен микробен живот като част от задачата " Марс 2020 ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР