Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в сряда следобед

...
Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в сряда следобед
Коментари Харесай

Кой е Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в сряда следобяд в град Хавдлова и откаран по неотложност в болница след покушението. Към момента на издание на тази публикация положението му остава тежко и е с опасносност за живота.

Кой е Роберт Фицо?

Роберт Фицо е министър-председател на Словакия за трети път, откакто се върна на власт след избори предходната есен.

Той е на 59 години, правист по специалност. Започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди кадифената гражданска война от 1989 година, довела до разпадането на някогашната Чехословакия.

От 1994 година до 2000 година е представител на страната си в Европейския съд по правата на индивида. През 1999 година основава лявоцентристката си партия " Smer ", откакто е отритнат за министерски пост от Демократичната левица - политическите наследници на комунистите.

През 2006 година " Smer " реализира значима победа, изпращайки Фицо на премиерското място две години след присъединението на Словакия към Европейски Съюз.

През 2009 година той вкарва страната си в еврозоната, само че не съумява да образува коалиция през идната година, макар че печели изборите.

През 2016 година актуалният министър председател още веднъж печели, само че две години по-късно се постанова да подаде оставка на фона на всеобщи митинги поради убийството на проверяващ публицист Ян Куциак и неговата избраница.
Вълната от публичен яд против корупцията и престъпността тогава докара до свалянето на Фицо от власт, до момента в който течеше вторият му мандат като министър-председател. Това води до избора на прозападната Зузана Чапутова за президент.
През октомври 2023 година Фицо се завърна за трети премиерски мандат отпред на популистко-националистическа коалиция.

Фицо постоянно е замесван в корупционни кавги, присъединяване в които той отхвърля. Позициите му са и проруски, макар войната, която Русия води против Украйна.

Словашият министър-председател неведнъж е повтарял, че не би позволил арест на съветския президент Владимир Путин, в случай че той влезе на територията на Словакия, макар издадената за това интернационална заповед от съда в по правата на индивида в Хага.

Фицо не крие благосклонностите си и към унгарския водач Виктор Орбан, който по думите му " пази ползите на страната и народа си ".

Лидерът на " Smer " е и стратег: в своята кариера той сполучливо се движи сред главните проевропейски позиции и гневна националистическа, антизападна изразителност, предопределена основно за вътрешно ползване, доказвайки, че е повече от подготвен да трансформира курса според от публичното мнение.

Фицо е гневен съперник на имиграцията, която изиграва основна роля в изборната му победа през 2016 година

Неотдавна той разкритикува и еднополовите бракове и дефинира осиновяването от еднополови двойки като " извращение ".

По време на пандемията от COVID-19 той се трансформира в най-изявения глас в страната против маските, карантината и имунизацията. Преди да встъпи още веднъж в служба през октомври 2023 година, той употребява проруските настроения в Словакия, с цел да подкопае прозападния курс на държавното управление.

През април кабинетът му утвърди предложение за унищожаване на публичната телевизия и замяната ѝ с нов орган. Планът провокира остра рецензия от страна на опозиционните партии, съгласно които той ще даде на властта цялостен надзор върху публичното радио и телевизия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР