След като прие универсален стандарт за заряден конектор - USB-C,

...
След като прие универсален стандарт за заряден конектор - USB-C,
Коментари Харесай

Сменяемите батерии в смартфоните се завръщат?

След като одобри повсеместен стандарт за заряден конектор - USB-C, Европейският парламент скоро ще разисква и нов законопроект, който ще дефинира непоколебим ред за цикъла на живот на батериите в Евросъюза.

Проектът ще се отнася за портативни акумулатори, батерии в коли, акумулатори за електромобили и други. Всяка от тях ще би трябвало да има цялостни елементи за потенциала, издръжливостта, химичното наличие и знак, който указва, че би трябвало да се рециклира настрана.

А около всички тези елементи идва и основно условие за смарт телефон промишлеността - батериите да бъдат сменяеми.

Това бе факт единствено допреди 7-8 години - доста от нас имат остарял смарт телефон вкъщи, чийто заден похлупак се отваря и слота за СИМ-картата е под или до батерията. От към 2015-а насам обаче производителите на смарт телефони последователно минаха към вградени, несменяеми акумулатори. Това прави корпуса по-тънък и интеграцията на останалите съставни елементи в него по-лесна.

Но също по този начин затруднява извънредно потребителите - тъй като при естествена приложимост батерията и нейният спадащ потенциал е съществена причина за промяна на смарт телефона отвън желанието да имаш най-новия модел на пазара. При доста модели е допустима промяната от сервиз или от консуматор с задоволително умения в ремонта на устройства, само че това нарушава гаранцията и може да е рисково - литиево-йонните акумулатори постоянно са волатилни.

Връщането на сменяемите акумулатори значи по-дълъг живот на смарт телефоните, по-лесен ремонт и по-лесно събиране и преработване на изхабените акумулатори. В момента всеобщо смарт телефоните се изхвърлят цели - което затруднява извънредно доста този развой.

Проектът има и амбициозни цели - до 2023 година да се събират 45% от портативните акумулатори, до 2027 година - 63%, до 2030-а - 73%. В добавка, би трябвало да се рециклират най-малко 16% кобалт, 85% олово, 6% литий и 6% никел от всяка батерия.

Разбира се, чака се производителите да опитат всевъзможни способи за заобикаляне на новите условия. Те ще ударят на първо място техните облаги - смарт телефоните печелят и тези компании порастват най-много поради потребността на всеобщия консуматор да сменя устройство на 3 години.

Предложението би трябвало да бъде утвърдено от Съвета на Европейски Съюз и Европарламента, преди да влезе в действие. Еврокомисията пък разисква различен проект - дали да се стремим към цялостно унищожаване на незареждаемите акумулатори до 2030 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР