След две години принудителна пауза през 2022 г. секторът ще

...
След две години принудителна пауза през 2022 г. секторът ще
Коментари Харесай

Банковите дивиденти: Почти милиард и почти рекорд

След две години насилствена пауза през 2022 година секторът ще раздаде към 1 милиарда лева дивиденти. Основната част от тази сума се дължи на трите най-големи банки, само че за пръв път от много време някои дребни и локални играчи ще разпределят облагата си. През идващите години следва стягане на финансовите условия, което ще свие в допълнение опциите за дивиденти за някои банки.
След като при започване на годината Българска народна банка подвигна двегодишната си възбрана за банките в страната да разпределят дивиденти, 2022 година е на път да се окаже рекордна по този индикатор за бранша. Вече изплатените, гласувани или планувани суми са общо съвсем 1 милиарда лева, което надвишава равнището от преди пандемията, когато последно през 2019 година (на база облагите за 2018 г.) бяха изплатени 778 млн. лева

Досега в исторически проект най-силната дивидентна година за българските банки беше 2017 година, когато сумата надвиши милиардната преграда, въпреки и минимално - с 1 млн. лева Сега има действителен късмет и този връх да падне, защото по информация на " Капитал " към момента Ти Би Ай банк е в развой на координиране с централната банка на желанията си да разпредели към 20 млн. евро и в случай че получи зелена светлина, сумата ще се изкачи до 1.03 милиарда лева
Автор: Капитал
По принцип от позиция на банкерите наклонността не е изненадваща. Предвид изцяло арестуваните в балансите облаги за 2019 и 2020 година за общо над 2.2 милиарда лева индикаторите за финансова адекватност на системата са удобно над регулаторните условия даже и при бурния растеж на кредитирането. А също така към полугодието на 2022 година към този момент се регистрира нов 1 милиарда лева облага, който до края на годината може да прерасне в нов връх и през идната да поддържа капитала.
Реклама
Същевременно би трябвало да се има поради, че финансовите индикатори в този момент са леко изкуствено повишени поради коронавирус изключения, които по план са краткотрайни и ще стартират да изтичат. Отделно от 2023 година регулаторното условие на Българска народна банка се стяга с спомагателен 1 процентен пункт антицикличен буфер. Така възможна дълбока криза, придружена с растеж на неприятните заеми и загуби, може много бързо да стопи финансовите остатъци и да изправи някои банки пред компликации да покрият условията.
Трите колоса
Огромната сума от съвсем 1 милиарда лева дивиденти се дължи главно на най-големите банки в страната. При трите водача по активи - Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, решението е да се разпределят задачите им облаги за 2021 година, които са сумарно съвсем 880 млн. лева Те бяха и измежду банките, които обичайно раздаваха дивиденти преди пандемията, тъй че връщането им към предходната политика е обяснимо. Освен това и трите към края на 2021 година са с индикатори за финансова адекватност над 20% - към, а някои и много над междинното за системата и надлежно с задоволително свободен капитал над условия от Българска народна банка.

Въпреки че се върви към групов дивидентен връх, самостоятелният няма да падне. За Уникредит Булбанк облагата и надлежно дивидентът за 2021 година от 313.8 млн. лева са внушителни, само че остават под равнищата за 2018 година Тогава банката също разпредели цялата си облага, която обаче възлизаше на 430 млн. лева

За ДСК обаче сумата 393.6 млн. лева ще е персонален връх. Това също си има разумно пояснение, защото след поглъщането на Експресбанк тя е сензитивно по-голяма като активи и пазарен дял, а надлежно и като доходи и облага.
Реклама
Важен миг е и че и в трите огромни банки, въпреки и доминирани с по над 99% дял от задгранични групи, има и стотици миноритарни акционери. Така че малко парче от облагата ще отиде и за тях, като на уеб страниците на банките към този момент има информация по какъв начин могат да бъдат получени дивидентите. Хубаво е да се има поради и че отминалостта на отговорностите за дивиденти е пет години, тъй че при някои банки акционери биха могли да получат и суми, гласувани в годините преди COVID-19.
Другите с обичаи
От останалите банки със относително устойчива дивидентна политика единствено две се включват и през тази година. Прокредитбанк ще разпредели малко над 100 млн. лева, които съставляват освен по-голямата част от облагата й за 2021 година, а и от тези за предходните две години. Тя се завръща след по-дълга петгодишна пауза, като последно през 2017 година беше гласуван дял. " Алианц банк България " пък залага на относително скромните 4.8 млн. лева, които са едвам 17% от облагата й за 2021 година

От банките, раздавали дивиденти в последното десетилетие, тази година се въздържат Пощенска банка и Райфайзенбанк, която в средата на годината стана благосъстоятелност на белгийската KBC и следва да се слее с ОББ. Държавната ББР всекидневно отчислява към бюджета 50% от облагата си, само че последните две години беше на загуба.
Новите звезди
Като цяло от международната финансова рецесия през 2008 година насам българските банки с локална благосъстоятелност не разпределяха дивиденти. За това има няколко аргументи. От една страна, изчистването на наследените проблематични заеми изискваше капитал, с който да се всмукват загубите от отписванията, и генерираният финансов резултат беше главен, а за някои и единствен източник на личен запас за задачата. От друга страна, новото кредитиране също допуска потребност от пресен личен капитал. А и Българска народна банка като регулатор разумно беше по-предпазлива по отношение на банки с локални притежатели, които при потребност по-трудно биха могли да получат поддръжка от тях, за разлика от тези, част от огромни задгранични финансови групи. Затова и гласните или полугласните наставления към тях всекидневно бяха за консервиране на облагите в капитала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР