От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на

...
От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на
Коментари Харесай

Лозята в България намаляват драстично

От през днешния ден стартира банкет на документи за подкрепяне застраховането на реколтата при лозарите. Интервенцията е с бюджет от 800 хиляди лева, заяви преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев. 

" Тази стратегия за обезпечаване на годишна продукция има избран предел. В момента се застраховат до 400 лева насажденията ", уточни пред БНР Атанас Василев - ръководител на УС на Националното съдружие на българските лозари. И изясни какъв е казусът:

" Когато имаш действителни разноски приблизително 1000 лева на декар, страната те подкрепя до 400 лева Останалите 600 лева са си за твоя сметка. Тук има доста неприятно предписание в самата стратегия - ако се случи вреда или застрахователно събитие, то би трябвало да е над 30%, с цел да ти дължи обезщетение самият осигурител. Под 30% не се изплаща - това го няма на никое място. Мярката е хубава и доста хора биха се възползвали от нея, в случай че тя беше действителна ".

Според него именно поради това хората всеобщо не се застраховат. 

В предаването " Преди всички " Василев бе безапелационен, че в последните години нищо не се е трансформирало за бранша:

" Все още секторът си е на колене. Някои хора са по очи. Голяма част от сътрудниците към този момент не приказват за дотации, не желаят подкрепяне. Говорят само и единствено по какъв начин да съумеят да запазят това, което има пазар, а това, което няма - да унищожават ".

По думите му лозята в България понижават фрапантно:

" От четвърти в света с 1,8 млн. дка през 90-те години, сега действително отглежданите лозя в България не са повече от 180 хиляди дка. Имаме понижение от 10 пъти ".

Според него проблемът е в политиката на страната по отношение на този бранш. Когато отидем на един пазар, ни класират в ниския ценови сегмент, изясни той и добави, че е нужна ясна идея за развиването на сектора най-малко за 10 години напред.

Атанас Василев подсети за предложението им за гроздови тържища за продажба на реколтата във всяка област в страната. Според него това доста би помогнало за изсветляване на бранша и унищожаване на медиаторите. По думите му обаче това би трябвало да бъде дефинирано ясно и тъкмо в закона.

" Големият проблем е, че нямаш безусловно никаква предвидливост, сигурност, че през днешния ден направеното и казаното на следващия ден ще се съблюдава. Не знаеш накъде да поемеш. И си в обстановка, в която живееш ден за ден ", заключи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР