Слънцето изгаря напуканата земя, трептящи миражи объркват очите, а сухият

...
Слънцето изгаря напуканата земя, трептящи миражи объркват очите, а сухият
Коментари Харесай

Този извънземен свят е най-горещото място на Земята

Слънцето изгаря напуканата земя, трептящи миражи объркват очите, а сухият въздух и прахуляк изсмукват влагата от устата и очите. Падината Данакил в Етиопия е едно от най-горещите, най-сухите и най-ниските места на планетата.

Данакил се намира в местността Афар в североизточна Етиопия покрай границата с Еритрея. Климатът може да се опише само като нечовечен. Но обратно на всички упования тук живеят хора. Афарите назовават това място собствен дом.

Данакилската меланхолия е най-горещото място на Земята, в случай че се мерят средногодишните температури (според сведенията 34,4 C).

И, което е по-лошо, преваляванията са единствено от 100 до 200 мм годишно. Това е и едно от най-ниските места на планетата, 125 метра под морското ниво.

Комбинацията от тези фактори прави Данакил едно от най-негостоприемните области на Земята.

И в случай че климатът не е задоволителен, странните геоложки явления, които изобилстват в региона, го карат да наподобява като извънземен свят. Има вулкани с бълбукащи езера от лава, многоцветни хидротермални полета и големи солници, които заслепяват очите.

Данакил се намира в северната част на Триъгълника Афар – геоложка меланхолия, породена от съединяването на три тектонски плочи. Депресията се простира по границите на Еритрея, Джибути и целия район Афар на Етиопия. Тя е част от огромната Източноафриканската рифтова котловина.

Рифтова котловина е мястото, където тектоничните плочи на Земята се отдръпват една от друга, създавайки нова кора. Тук плочите се отдалечават по три дълбоки разлома със скорост 1-2 см годишно. Ето за какво езера от лава осветяват нощното небе, странни форми набраздяват ланшафта и е цялостно с горещи извори и гейзери.

Един ден, след милиони години, плочите ще са се отдалечили толкоз, че солените води на Червено море ще залеят долината и това ще бъде родното място на един нов океан.

През 1974 година тук са открити останките на австралопитека, станал прочут като „ Люси “.

Открити са и доста други фосили на антични хоминини, които карат палеонтолозите да считат, че таман тук се е зародил нашият тип. Затова от време на време назовават региона „ люлката на човечестото “.

Районът се употребява и с цел да се изследва по какъв начин може да се е зародил животът на други планети. В горещите извори на Данакил живеят микроорганизми, известни като екстремофили, които, както допуска името им, живеят в рискови условия. Те са изключително забавни за астробиолозите – в тях може да се крие ключа към зараждането на живота.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР