Скоро случайно попаднах на един нов популярен български филм и

...
Скоро случайно попаднах на един нов популярен български филм и
Коментари Харесай

Някой е излъгал децата ви!

Скоро инцидентно попаднах на един нов известен български филм и се загледах в него. Няколко нощи по-късно ми тежеше това, което видях, или по-скоро метода, по който беше показано.

Едно време, когато бях дребна, в детските филмчета положителното и злото бяха диференцирани и ясно разграничени: Пепеляшка е добра, а мащехата ѝ е неприятна. Пепеляшка става принцеса, мащехата умира от гняв. Доброто се награждава с положително, злото – със зло.

Понеже одобрявам анимации, продължих да ги виждам и с годините следих по какъв начин се размива границата сред черно и бяло. Как лека-полека се трансформира детското схващане и схващане за морал. Освен ругатните и половите детайли, положителните герои започнаха да стават скучни, а стартира да се подчертава върху това, че неприятните не са напълно неприятни и е готино да бъдем като тях. Казвахме си – да, по този начин е по-реалистично, само че в действителност те командваха това кое да възприемаме за обикновено и кое – не.  Светът ни моделира такива, каквито той желае да бъдем: като стартираме от детските филми и минем през порното, сериалите, музиката и рекламите.

Да се върна на българския филм. Уважаван доктор на междинна възраст се влюбва в млада стажантка, с която стартира да работи. В началото тя е непреклонна, само че той е доста благ и любящ към нея и тя последователно се влюбва, в следствие на което забременява от него. Жената на лекаря естествено е доста зла, властна и студена, тя схваща за всичко е се пробва да токсини младата държанка. Дъщерята на лекаря (също млада лекарка, само че не чак толкоз млада, колкото любовницата) я намира кървяща и безсилна в кабинета и извиква татко си, той я преглежда, бди над нея, плачат дружно и най-после с наслада откриват, че плода е към момента жив. Това беше сюжета, само че по какъв начин беше показан той?

Горкият доктор беше изстрадал от живота си и копнееше за обич. Младата държанка пък е отраснала без татко и грижа, по тази причина тази опция за връзка с по-зрял мъж я остави безсилна и размекна моралните и полезности. Така се гледаха в очите, по този начин се държаха за ръцете… Цялата история сред тях беше пресъздадена с толкоз прелъстителен драматизъм, че чак да ти се прииска да си на тяхно място. Присъствието на дъщерята на лекаря ни минимум не ги смущаваше, тъй като в тяхната обич нямаше мотив за позор. Любовта побеждава всичко, нали? И си заслужава да жертваме живота си на нейния олтар?!

Втората история в сюжета беше за млада жена, която си беше продала бебето. Въпреки че беше направила този колосален избор, един санитар се влюби в нея и започнаха връзка. Също по този начин доста трагично и красиво!

Шокирах се!

Действия, които водят до душевна, морална, духовна и физическа гибел се показват за привлекателни и чудесни!

И по тази причина желая да ви кажа:

Някой излъга децата ви, че е готино да си бунтовник, да не спазваш законите, да се противиш и да гледаш с неуважение към всички институции и управляващи.

Някой излъга децата ви, че няма потребност да уважаваш учителите, служителите на реда, лекарите, военните, чистачките по улиците.

Някой излъга децата ви, че значимото в университета е да изкараш оценки по какъвто и да е способ, а не да се опитваш да научиш нещо.

Някой излъга децата ви, че е готино да пушиш цигари, че е красиво да гледаш по какъв начин издишваш дима и правиш кръгчета от него.

Някой излъга децата ви, че е срамно да си в заведение и да не пиеш алкохол, че не можеш да се забавляваш без него, че алкохола те отпуска и те кара да се чувстваш благополучен.

Някой излъга децата ви да гледат ганстерски филми и да повтарят мутренски лафове, да повярват, че мутрите са готини и имат положителни сърца, макар че пласират опиати на деца и се избиват един-друг без да им мигне окото.

Някой излъга децата ви, че бракът е старомодна институция и че е напълно задоволително да живеят и спят с който им хрумне.

Някой излъга децата ви да опитват с разнообразни сътрудници, да се събират, разделят, да одобряват като нещо обикновено полигамията и хомосексуализма.

Някой излъга децата ви, че секса е просто една нужда – като храната и водата.

Някой излъга децата ви, че е срамно да се приказва за религия и за Бог, да се върви на черква и да се търси смисъла на живота.

Някой излъга децата ви, че всички религии са идентични и те нямат значение.

Някой излъга децата ви, че е готино да си неприятен и намусен

Някой излъга децата ви да карат с мръсна газ и да не съблюдават разпоредбите за придвижване, тъй като те са за загубеняци.

Някой излъга децата ви, че самун, яден скришно е сладостен и че всичко може да ти се размине, в случай че си хитрец.

Някой излъга децата ви, че би трябвало да се впишат в тази греховна и корумпирана система, тъй като не могат да я трансформират.

Някой излъга децата ви, че в случай че чувстваш обич към някого, ти би трябвало да имаш този човек непременно, тъй като имаш право да бъдеш благополучен.

Някой излъга децата ви, че изневярата е нещо обикновено.

Някой излъга децата ви да задоволяват всеки каприз на тялото си и да не познават самоконтрола.

Някой излъга децата ви да живеят, водени от страстите, а не от разсъдъка си.

Някой излъга децата ви, че е готино да псуваш и да приказваш нецензурни думи.

Някой излъга децата ви, че няма нищо неприятно в това да си неприятен.

Някой излъга децата ви да вършат всичко допустимо, с цел да са скандални и разнообразни.

Някой излъга децата ви да грабят с цялостни шепи от света и че дейностите им нямат последици.

Някой излъга децата ви, че не дават отговор пред никой.

Някой излъга децата ви, че репутацията ти коства повече от съвестта ти.

Някой излъга децата ви, че парите са най-ценния запас.

ВНИМАВАЙ ТОЗИ НЯКОЙ ДА НЕ СИ ТИ!

Ваня Великова

https://estir87wordpresscom.wordpress.com/2016/06/03/%d0%bd%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d1%8a%d0%b3%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b8/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР