Скъпи сънародници,След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На

...
Скъпи сънародници,След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На
Коментари Харесай

Позиция на президента Румен Радев

Скъпи сънародници,

След броени дни ще отбележим нашия народен празник. На българска земя почиват костите на хиляди съветски и украински войни, които водиха война един до друг в Руско-турската освободителна война и починаха за свободата на България. Затова настоящето братоубийство е изключително мъчително за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и големите премеждия. Нормалният човек не може да елементарни гледките на починали хора, на бягащи майки с деца, на разрушени ориси. Народът на Украйна не заслужава такава орис. Нито почернените фамилии на починалите съветски военни.

Нужни са взаимност, енергични и всеобхватни дейности, с цел да се приключи допустимо по-бързо тази безумна експанзия. Всеки ден от тази война е проваляне и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с експанзия и тъпчене на суверенитет.

Във връзка с това президентите на страни от Източна Европа излязохме с общ апел към Европейски Съюз да се даде ускорена европейска вероятност на Украйна посредством даване на статут на страна-кандидат за договаряния за участие. Украйна има право на битие и на бъдеще в обединена Европа.

Не би трябвало да си вършим никакви илюзии: следствията от тази война ще са тежки освен за воюващите страни, само че и за цяла Европа и изключително за България с нашата висока енергийна взаимозависимост. Енергийната рецесия ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква вложенията, форсира емиграцията, усилва още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние.

Нужни са изпреварващи решения. Очаквам държавното управление да ускори работата по ограниченията за понижаване на следствията от задаващата се рецесия: от подсилване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът би трябвало да подсигурява хляба на българите. Необходими са енергични дейности за осъществяване на ограниченията, признати с консенсус на последния КСНС за развиване на Въоръжените ни сили и подсилване на отбранителния потенциал на страната. За основаване на нужните условия за усилване на груповата защита при утежняване на средата за сигурност.

Смяната на министъра на защитата в разгара на военна рецесия в съседство е риск, отговорността за който ляга върху ръководещата коалиция. В избора на министър болшинството би трябвало да се управлява от разбирането за суверенитет, професионална подготвеност и дарба да се отстоява българския интерес.

Очаквам да продължат напъните за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Искам да благодаря на всички общини, компании и жители, които оферират заслон, храна и работа на бедстващите хора.

Българите постоянно сме били толерантни и съпричастни и този тежък миг още веднъж демонстрира зрелостта на нашия народ.

Вярвам, че тази рецесия ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР