Все повече чуждици навлизат в речта ни. Основно те са

...
Все повече чуждици навлизат в речта ни. Основно те са
Коментари Харесай

Чуждите думи: Колко често ги използваме и как се променя езикът ни?

Все повече чуждици навлизат в речта ни. Основно те са от британски, свързани с новите технологии и мъчно могат да намерят български сходства.

Как те трансформират езика ни?

С пост в обществените мрежи Любка Качакова взема решение да направи лист с най НЕ харесваните непознати думи, които навлизат в нашия език.

„ Реших още веднъж да припомня и прикани най-малко в седмицата на 24 май в говоренето и средствата за всеобщо осведомление да се употребяват по-малко чуждици. Това провокира огромен интерес и отзив при моите другари във Facebook и започнаха да ми пишат оферти с чуждици, които най-вече не харесват и не утвърждават или просто ги нервират и по този начин се появи описът с чуждиците, които се употребяват в говореното “, описа пред БТВ Любка Качакова.

" Лидирам ", " емпатия ", " точен ", " попивам " – това са чуждиците, които оглавяват листата.

„ Молбата ни е когато има думи на български език или чуждици, които са необятно признати, които се употребяват от години, дано да използваме и тях. Искам да кажа, че доста хора сякаш не помнят, че ние сме в България и надписите би трябвало да бъдат с по-големи букви на кирилица и с по-малки на латиница “, изясни още Любка.

В Института по български език към Българската академия на науките в детайли учат всяка нова дума и смяна в езика ни. Наблюдават две съществени трендове в последните години - първата е навлизането на доста чуждици, най-вече от британски език.

„ Най-голямата покруса е, че използват непознати думи, не тъй като тя споделя повече, не тъй като тя е по-точна, по-звучна, а от някакво непознато поклонничество, криворазбрана мода и това е развой, против който освен цялата българска интелигенция, само че и целият български народ би трябвало да се бори “, сподели гл. ас. доктор Кристияна Симеонова. 

При другата водеща наклонност остарели и познати думи получават ново значение.

„ Думата сезон се употребява и за сериал, с изключение на като географски термин. Прилагателното интелигентен се употребява и за техника, която може да бъде командвана по интернет отдалечено. Искрено се надявам хубавите, звучни български думи да не бъдат забравени от чуждици, от които нашия език няма безусловно никаква потребност “, акцентира още доктор Симеонова.

Според други обаче в развиващия се свят няма по какъв начин езикът ни да остане същия.

„ В днешно време множеството хора употребяват всевъзможни непознати думи, тъй че няма проблеми “, споделя Петър Русев.

„ Българският език е доста хубав като език и би трябвало да се употребяват всичките наши думи “, счита Дарио Петров.

„ Думичките са като цветя. Ако не ги произнасяме, ние не го поливаме и те просто ще умрат. Колко постоянно вие сте чували думата " популярен " – доста рядко, а това е една прелестна дума, която не се употребява “, изясни още Любка Качакова.

„ Човек не може да научи непознат език, в случай че не знае родния си “, акцентира Кристияна Симеонова, съгласно която българският език е огледало на живота и по тази причина непрестанно се трансформира.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР