Скандалът с шпионския софтуер вече започна да предизвиква размирици по

...
Скандалът с шпионския софтуер вече започна да предизвиква размирици по
Коментари Харесай

Индийският премиер бе обявен за предател заради Пегас

Скандалът с шпионския програмен продукт към този момент стартира да провокира безредици по света. Както в. ``Гаридън`` заяви по-рано  анализът на изтеклите данни демонстрира, че клиенти на компанията са били 10 държавни управления - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са вкарвали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

Правителството на индийския министър председател Нарендра Моди бе упрекнато в държавна измяна от опозицията, откакто стана ясно, че телефонните номера на няколко публицисти и деятели са в листата с повече от 50 хиляди номера на лица, за които от 2016 година се счита, че съставляват интерес за клиенти на NSO Group. Списъкът включва два телефонни номера, принадлежащи на най-големия политически опозиционер в Индия Раул Ганди.

``Това явно е изменничество и цялостно абдикиране от националната сигурност от страна на държавното управление на Моди, още повече, когато задграничната компания може да има достъп до тези данни “, се споделя в изказването на Конгреса, в което държавното управление на ръководещата партия на Моди е обозначена като ``шпионска партия``.

 

 - Бившият чиновник на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати Едуард Сноудън се застъпи за възбрана на продажбата на търговски шпионски приложения. Неговото изявление за вестник Guardian, отдадено на абсурда към израелската стратегия ``Пегас``, бе оповестено на уеб страницата на вестника, съобщи БГНЕС.

" Трябва да спрем това. Вече не е допустимо да сме неактивни. Ако не се направи нищо за прекъсване на продажбата на такива технологии, тогава броят на обектите за наблюдаване доста ще надвиши 50 хиляди. Те ще се трансфорат в 50 милиона и това ще стане доста по-бързо, в сравнение с всеки от нас чака ", сподели Сноудън, като показва, че NSO Group, създала ``Пегас``, е единствено една от многото компании, продаващи сходен програмен продукт.

Според него, съществуването на ефикасен и на ниска цена шпионски програмен продукт отваря вратата за  злоупотреби, даже такива стратегии да са налични единствено за правоприлагащите органи и специфичните служби. Според Сноудън, търговски артикули от този тип не би трябвало да съществуват, защото те не са принадлежности за сигурност, а " вектори на зараза " на електронни устройства, позволяващи да се употребяват смарт телефони против техните притежатели.

" Има такива области, такива промишлености, от които няма отбрана и по тази причина се опитваме да ограничим разпространяването на такива технологии. Не разрешаваме нуклеарните оръжия да се трансфорат в търговски артикул ", сподели той. Сноудън счита, че е нужен мораториум върху продажбата на шпионски програмен продукт, който би трябвало да бъде подсилен от държавните управления на множеството страни в света.

През 2013 година някогашният чиновник на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати Едуард Сноудън направи обществена информация методите на електронно наблюдаване от американските и английските специфични служби, както и обстоятелството, че те предават персонални данни на своите жители един на различен. Сноудън също по този начин аргументира, че специфичните служби на тези страни вземат участие в нелегално подслушване на договаряния сред водачи на непознати страни. Избягвайки преследването от американските управляващи, той изпраща молби за леговище до редица страни, в това число Русия, напомня БГНЕС.

На 1 август 2014 година той получи първото позволение за престояване в Русия и сега има право на неопределен престой на съветска територия. Сноудън е упрекнат в нарушение на два члена от закона за шпионажа. По всяка от тези точки го грозят до 10 години затвор. Служители на американската администрация неведнъж са заявявали, че считат Сноудън за изменник и няма да му простят, защото той съществено е увредил ползите на националната сигурност. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР