Скандалът с проф. Дарина Григорова, от чиито проруски позиции академичните

...
Скандалът с проф. Дарина Григорова, от чиито проруски позиции академичните
Коментари Харесай

Жена-бунтар става лице на партия „Трети март”

Скандалът с проф. Дарина Григорова, от чиито проруски позиции университетските старци в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” се разграничиха напълно в духа на политическата обстановка, е отекнал мощно в президентството.

Някои от съветниците на Радев се пробват да убедят президента, че ще бъде доста мощен ход, в случай че симпатичната проф. Григорова бъде привлечена към новата президентска партия „ Трети март “, за която все по-упорито се приказва в последно време. Някои даже били на мнение, че е добре историчката да стане лице на възможната групировка, тъй като ще притегли целия проруски електорат, който стои твърдо зад Радев, написа „ Галерия ”.

Държавният глава обаче бил песимистичен към сходен ход, тъй като считал, че по този метод партията ще се легитимира публично като пропутинска.

Президентът поддържа дистанцирана позиция във връзка с войната в Украйна, само че се опълчва на военната помощ, която страната ни оказва на Зеленски. В началото на декември той наложи несъгласие върху закона за одобрение на съглашението сред България и Украйна, с което страната ни подарява на Киев над 100 ненужни бронетранспортьора вид БТР-60 от дълбоките военновременни ресурси на национална работа „ Жандармерия ” към Министерство на вътрешните работи.

В претекстовете си той уточни, че „ народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда ”.

Реклама

Според него сходна високопроходима техника би могла да се употребява за отбрана на българската граница в изискванията на мигрантски напън, както и за оказването на помощ при бедствия и повреди. Ветото му обаче не мина в Народното събрание.

Самата проф. Григорова пък е известна с изразяването на непопулярни позиции, само че и с твърдото си отвращение да се включва в каквито и да било политически планове. Софийският университет се разграничи от нея главно поради скорошно изявление, в което Григорова разяснява демонтажа на Паметника на руската войска и войната в Украйна. Във въпросното изявление тя дефинира протичащото се с паметника като вандалски акт и декларира, че „ чисто психологическият резултат от вакханалията с разрушаването му цели в Русия да се сътвори основателна българофобия ”.

Освен това декларира, че не всички украинци са инфектирани от русофобия. В изявлението назовава Зеленски неугледен. Най-скандално е изказванието й, че денацификацията на Украйна е въпрос на време, а след това може да последва денацификация и на България.

Дарина Григорова бе залята с проливен дъжд от жълтопаветни рецензии след изявлението си, въпреки че последователите на Путин застанаха като щит до нея. След абсурда историчката сподели, че не се отхвърля от думите си, като разгласява пост във фейсбук, в който написа: „ Не мога персонално да благодаря на всеки от вас, другари! Благодаря Ви за сърцатата съпричастност към скъпоценната независимост на словото за всеки глас/позиция, без значение дали е непосредствен до Вашия или не. Благодаря Ви за отзвука – хор от камбанки, другарски гласове-маркировки за извеждане от мъглата. Но с цел да не е единствено поезия, победа будет за нами, не бойте се, другари! “.

Сред най-яростните бранители на професора от СУ беше Петър Волгин, чието изявление с дипломат Елеонора Митрофанова не бе излъчено по БНР. Решението беше взето от управлението на радиото след остри изявления на политици, че гласът на посланик от страна завоевателка не може да звучи в народен ефир.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР