Ситуацията в северната част на Косово достигна много опасно нивоВъвеждането

...
Ситуацията в северната част на Косово достигна много опасно нивоВъвеждането
Коментари Харесай

Сръбски свят или отворени Балкани?

Ситуацията в северната част на Косово доближи доста рисково равнище

Въвеждането на специфични елементи на косовската полиция, подкрепени от бронирани машини, в северната част на Косово и Метохия (КиМ), обитаема със сърби, провокира ново повишаване на напрежението в провинцията. Според Брюкселското съглашение от 2013 година косовските сили нямат право да влизат там без разрешението на сръбските общини, само че те го направиха.

Шефът на косовския режим Вьоса Османи разгласи отлагането на датата на общинските избори в обитаемоте със сърби региони. Косовският " министър председател " Албин Курти оправда въвеждането на сили за сигурност с нуждата от ограничение на престъпността в провинцията. Курти упрекна Белград, че финансира подривната активност против косовските сърби; той насочи това обвиняване след настояванията на Европейския парламент Белград да признае независимостта на Косово и да се причисли към глобите против Русия. Признаването на самопровъзгласилото се Косово би било нарушаване на териториалната целокупност на Сърбия и жестоко нарушаване на интернационалното право. Резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации № 1244 от 10 юни 1999 година приказва недвусмислено за това.

През септември Белград и Москва в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации подписаха проект за съвещания сред външните министерства на двете страни за 2023-2024 година Посланикът на Съединени американски щати в Сърбия Кристофър Хил изиска сръбското държавно управление да рапортува за детайлностите на проекта, само че Белград отхвърли - и тогава Вашингтон стартира офанзива против Сърбия през Косово.

Сръбският президент Александър Вучич увери американския дипломат във значимостта на Съединените щати за " попречване на по-нататъшна ескалация, предизвикана от съвсем ежедневните едностранни и противозаконни дейности на краткотрайните институции в Прищина ", само че Вашингтон е ням за сходни уверения. Вашингтон не има намерение да възпира косовския режим в напъните му да изтласка изцяло сръбското население от Косово.

Руският дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко прави оценка обстановката по следния метод: „ Прищина методично и настойчиво ускорява военното си наличие в Северно Косово. Ситуацията там е на доста рисково равнище. Кампанията за заплашване и тормоз на сръбското население продължава. Целта е развиването, завземането на северната част на района с съучастничество, даже помощ от Запада... Въпросът се усложнява съзнателно, с цел да се изостри спорът... Западът се нуждае от рецесията, с цел да окаже напън върху Белград, с цел да да държи в боязън сръбския свят.

Проблемът е, че концепцията за сръбския свят (Srpski light) е неразбираема, не е изпълнена със стратегическо наличие. Фактът, че Вучич ще желае от НАТО позволение да върне сръбските чиновници на реда в Косово, демонстрира външната (не)самостоятелност на Белград. А на Запад концепцията за сръбския свят се възприема нападателно. То се отъждествява с концепцията за съветския свят и се преглежда като спънка за „ отворени Балкани “ и „ очевидно отклоняване от условията на Европейски Съюз “.

Посланик Хил сподели през март 2022 година: Вашингтон не харесва връзките на Сърбия с Русия и Китай, изключително в региона на военно-промишления комплекс. Съединени американски щати оферират на сърбите модел на " отворени Балкани ". Но в случай че Сърбия желае да преглежда „ Отворените Балкани “ като план, който балансира въздействието на Запада и Изтока на Балканите (един тип многовекторен вариант), то Вашингтон знае, че „ Отворените Балкани “ не са отворен за всеки. За руснаците са затворени.

Трябва да се има поради и позицията на съседите на Сърбия. България да вземем за пример се стреми да ускори въздействието си в Северна Македония. Румъния се стреми да ускори военния си капацитет в Черно море, разчитайки на Балканите като сухопътна база за планиране на въздействието на Букурещ по така наречен Трако-илирийски кулоар ( traco-illiric ) от румънския бряг до българския бряг.

Румъния възприе концепцията за „ разширена сигурност “ ( securitate naţională extinsă ), която допуска активизиране на румънската външна политика в пространството сред Черно, Балтийско и Егейско море. Балканите за Букурещ са тилът на " Велика Румъния ", а " отворените Балкани " са Балканите без съветско и сръбско въздействие.

В нарушаване на Вашингтонското съглашение от 2020 година сред Белград и Прищина, съгласно което последната, в подмяна на отхвърли на сърбите да изискват непризнаване на независимостта на Косово от други страни, се задължава да не кандидатства за участие в интернационалните организации, косовският режим има намерение да кандидатства за участие в Европейския съюз.

Нова линия напрежение в Сърбия са кръговете на водата от процеса на въздържане на Русия в триъгълника на Балтийско, Черно и Средиземно море. Балканите се намират съвсем в центъра на " триъгълника " и остават значима точка на приложение на тактиката на Вашингтон. На него би трябвало да се противодейства с друга тактика, а не с неразбираеми идеологеми или сръбско преиздаване на многовекторността.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР