Руско-украинската война трябва да бъде разрешена по дипломатически път. Необходимо

...
Руско-украинската война трябва да бъде разрешена по дипломатически път. Необходимо
Коментари Харесай

Президентът на Унгария: Руско-украинската война трябва да бъде решена по дипломатически път

Руско-украинската война би трябвало да бъде позволена по дипломатически път. Необходимо е неотложно преустановяване на огъня и реализиране на обективен и резистентен мир.

Това сподели президентът на Унгария Тамаш Шуйок на брифинг за медиите след срещата си с българския държавен глава Румен Радев, който е на публично посещаване в Будапеща.

По-рано през днешния ден двамата държавни глави се срещнаха на четири очи.

Тамаш Шуйок означи като обезпокоителна опцията за ескалация на спора и съобщи, че дружно с президента Румен Радев са срещу изпращането на европейски войски в Украйна. Унгария изрично осъжда съветската експанзия и застава зад суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, сподели Шуйок. Той уточни, че Унгария е оказала и продължава да оказва филантропична помощ на Украйна.

Шуйок означи, че от 1 юли Унгария още веднъж ще ръководи Европейски Съюз. Той уточни, че по време на диалога с българския държавен глава е разисквана и стабилността в района. Сред целите на унгарското председателство на Съвета на Европейски Съюз е разширението на Западните Балкани в евросъюза. По думите му това не може да чака повече. Унгария остава ангажирана с цялостното присъединение на България и Румъния към Шенген, сподели Тамаш Шуйок. Той съобщи, че съглашението за въздушен Шенген не е задоволително.

Нас, унгарците, и българите ни свързва обща историческа орис, даже другарство, тъй като от 2016 година насам всяка година честваме Деня на унгарско-българското другарство на 19 октомври. Подобен ден имаме единствено с поляците, сподели унгарският президент.

Той съобщи, че българското национално малцинство в Унгария е значим свързващ мост в връзките сред двете страни. За нас са значими националните малцинства, които живеят у нас - имат право на самоопределяне и на посланичество. Българското национално малцинство, националната общественост в Унгария също е показана в Народното събрание в лицето на българския покровител. Унгарците отделяме особено внимание и поддръжка за запазване на културната еднаквост на малцинствата, на националните общности, сподели унгарският президент.

Относно енергийната сигурност той съобщи, че България играе основна роля в преноса на природен газ за Унгария. Ролята на България може да се ускори в бъдеще посредством импорт на природен газ от Азербайджан и Турция. Успокоително е, че това значи и безвреден транспортен маршрут. За нас е значимо преносът на природен газ през България да остане сигурен и постоянен. От икономическа позиция през 2022 година България е била 6-та най-важна страна за унгарския капитал. След претърпяната тежка миграционна рецесия, нашите страни са извлекли историческа поука и са на едно мнение, че миграцията би трябвало да бъде спряна и би трябвало да се лекуват аргументите, а не признаците, разяснява още Шуйок.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР