Колумбийските прокурори официално обвиниха Алваро Урибе в подкупване на свидетели

...
Колумбийските прокурори официално обвиниха Алваро Урибе в подкупване на свидетели
Коментари Харесай

Бивш колумбийски президент е обвинен в подкупване на свидетели

Колумбийските прокурори публично упрекнаха Алваро Урибе в подкупване на очевидци и машинация в първия углавен развой в страната против някогашен президент. Урибе е упрекнат в „ предложение на пари в брой или други облаги на определени очевидци на незаконни действия “, с цел да не кажат истината по случай, който го свързва с паравоенни групировки. Това демонстрира документ, показан от прокурора Жилберто Виляреал.

Обвиненията за подкупи и измами произтичат от следствие на хипотетичните връзки на Урибе с десни политици. 71-годишният Урибе, който беше президент от 2002 до 2010 година и към момента се счита за една от най-влиятелните десни фигури в Колумбия, упорства, че не е отговорен и желае делото да бъде прекъснато. " Никога не съм желал да диря очевидци. Исках да защитя репутацията си ", сподели Урибе по време на виртуалното чуване в петък. Съдийката Сандра Ередиа отхвърли настояването му делото да бъде анулирано.

Урибе е застрашен от затвор до 12 години. Той сподели в петък, че се усеща засегнат задето е стана първият някогашен президент, който би трябвало да се пази самичък в съда.

Предполагаемо " подслушване " на телефона

Урибе също твърди, че е жертва на скрит план, умислен от съдии и „ съперници “, които са употребявали „ нелегално (телефонно) подслушване “, с цел да получат доказателства против него. Въпросът датира от 2012 година, когато Урибе, тогава сенатор, подаде тъжба против левия сенатор Иван Цепеда, който упрекна в кроене на скрит план за подправеното му свързване с паравоенни групировки. Но Върховният съд реши да не проверява Сепеда, вместо това насочи погледа си към Урибе. Разследването против Урибе стартира през 2018 година и имаше доста обрати, като няколко основни прокурори желаеха да затворят случая. Той получи нов подтик при основния прокурор Луз Камарго, който пое поста през март и беше определен от първия ляв президент на страната Густаво Петро - историческият зложелател на Урибе. Все още изтъкнат глас на колумбийската десница, Урибе бе прочут с това, че беше корав по отношение на левите партизани от Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC) и изрично се противопоставяше на историческото спокойно съглашение от 2016 година, което разоръжи марксистките бунтовници. Миналия месец той сподели, че процесът е бил стимулиран от " политическо гонене, персонална неприязън, политическо възмездие, без доказателства ".

Делото ще продължи на 10 юли. Урибе е разследван и по няколко други случая. Той даде показания пред прокурорите през ноември предходната година в авансово следствие на паравоенно кръвопролитие през 1997 година, когато беше губернатор на департамент Антиокия. Срещу него е подадена тъжба и в Аржентина, чиято пълномощия разрешава гонене на закононарушения, осъществени на всички места по света. Това недоволство произтича от хипотетичното присъединяване на Урибе в над 6000 изтезания и насилствени изгубвания на цивилни от военните по време на репресиите на неговото държавно управление против партизаните сред 2002 и 2008 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР