Българският президент Румен Радев е на двудневно посещение в Унгария

...
Българският президент Румен Радев е на двудневно посещение в Унгария
Коментари Харесай

Румен Радев обсъжда с Виктор Орбан енергетика, икономика, Украйна

Българският президент Румен Радев е на двудневно посещаване в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок. Той се срещна през днешния ден премиера Виктор Орбан. Двамата са обсъждали тематики като енергетика и стопанска система, както и въпроси от районния и европейския дневен ред.

В Унгария настоящата тематика е изявлението на Орбан, че страната обмисля преоценка на участието си в НАТО, тъй като не приема задачи отвън страните членки, визирайки Украйна. По думите на унгарския министър председател в Брюксел „ работни групи работят върху това по какъв начин НАТО да взе участие в тази война “.

 

България ще продължи да бъде благонадежден снабдител на енергийни запаси за Унгария, съобщи Радев след диалог на четири очи с унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок. Енергийната съгласуваност със съседите и построяването на газовите връзки с Гърция и Сърбия работи в изгода и на Унгария, акцентира Радев.

" Българската самодейност " Solidarity ring " за транспорт на спомагателни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното реализиране. България ще получи достъп до 7 терминала за полутечен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в интерес на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че нуклеарната енергетика е основен фактор за реализиране на енергийна сигурност и на резистентен преход към зелена стопанска система и въглеродно неутрална стопанска система ", уточни Радев.

Унгарският президент също сложи акцент върху енергийната сигурност:  " България играе основна роля в преноса на доставките на съветски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се ускори в бъдеще в това отношение посредством импорт на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това значи безвреден транспортен маршрут. За нас е значимо преносът на природен газ през България да остане постоянен и сигурен ".

Двамата президенти разискаха и войната в Украйна, която остава огромното предизвикателство пред Европейския съюз. Всеки ден война е загуба освен за Русия и за Украйна, само че и за всички страни членки на Европейски Съюз, уточни Радев:

" Всеки ден от тази война значи възходящ риск за световната сигурност. Ние общо жигосваме експанзията на Русия против Украйна и поддържаме Украйна, най-много с филантропична помощ, от първия ден на тази година и сме уверени, че би трябвало час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за нейното преустановяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация ".

Войната в Украйна би трябвало да бъде решена по пътя на дипломацията, акцентира и Тамаш Шуйок:

" Необходимо е неотложно преустановяване на огъня и реализиране на обективен и резистентен мир. И двамата сме обезпокоени от опцията за ескалация на руско-украинската война и изрично отхвърляме последните оферти за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария изрично осъжда съветската експанзия и застава зад суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Продължаваме да оказваме филантропична помощ на нашата съседка ".

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, построен с поддръжката на българската и унгарската страна. В новата постройка ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост, която наброява близо 6300 души.

Българското малцинство в Унгария е прието през 1993 година като едно от 13-те национални малцинства и има собствен представител в Националното заседание на Унгария.

Между двете страни съществуват открити обичаи и натоварен продан в региона на културата и образованието. Създаденият през 1952 година Българският културен институт в Будапеща е първото българско държавно културно посланичество зад граница дружно с открития по същото време Български културен институт във Варшава.

От 2016 година с решение на Народното събрание на 19 октомври се отбелязва Ден на българо-унгарското другарство.

 

Източници БНР, Българска телеграфна агенция, БТВ

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР