Швейцарската национална банка прекратява серията от пет последователни повишения на

...
Швейцарската национална банка прекратява серията от пет последователни повишения на
Коментари Харесай

Край на серията повишения: Швейцарската банка запазва лихвените проценти

Швейцарската национална банка приключва серията от пет поредни покачвания на лихвените проценти.

Институцията реши да резервира стойностите им непроменени на тримесечната си среща по паричната политика, оповестява CNBC.

Банката, която стартира да подвига лихвените проценти през юни 2022 година, резервира главния % на равнище от 1,75%.

" Значителното стягане на паричната политика през последните тримесечия противодейства на оставащия инфлационен напън ", се споделя в изказването на SNB.

" От днешна позиция не може да се изключи, че е допустимо да се наложи в допълнение стягане на паричната политика, с цел да се обезпечи ценова непоклатимост в средносрочен проект. ", допълват от институцията.

Инфлацията в Швейцария доближи 1,6% на годишна база през август, което е доста под целевото ниво от 2% на централната банка и е доста по-ниско от това на прилежащите на страната страни – общата инфлация в еврозоната доближи 5,3% през предишния месец.

Швейцарският франк е и най-добре представящата се валута от Г-10 тази година, до момента в който швейцарската стопанска система е в застой през второто тримесечие, отбелязва CNBC.

На предходното си съвещание през юни централната банка се спря на нарастване с 25 базисни пункта, откакто преди този момент то доближи до 75 базисни пункта.

Според банката, вероятностите за растежа на международната стопанска система през идващите тримесечия " не престават да са потиснати ", макар че инфлацията " евентуално ще остане нараснала в международен мащаб за момента ". " В средносрочен проект обаче тя би трябвало да се върне към по-умерени нива, не на последно място заради по-рестриктивната парична политика ", съобщи централната банка.

Централната банка не изключва " ясно изразено закъснение на международната стопанска система ", като се има поради трайно високата инфлация в други елементи на света, което може да наложи в допълнение стягане на паричната политика.

В коментара на SNB се регистрира и вероятното утежняване на енергийната обстановка в Европа през зимата.

Централната банка показва това перспективно закъснение като главен риск за швейцарската стопанска система, която съгласно нейните упования ще нарасне с към 1% тази година, защото безработицата продължава леко да се усилва, а потреблението на индустриалните мощности понижава.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР