Швеция пропилява най-дългия си период на икономически растеж от най-малко

...
Швеция пропилява най-дългия си период на икономически растеж от най-малко
Коментари Харесай

Швеция пропилява най-силния си растеж за последните 40 години

Швеция пропилява най-дългия си интервал на стопански напредък от минимум 4 десетилетия. Това счита Улф Кристерсон, водачът на дясноцентристката " Умерена партия ", който има упоритостта да стане идващият министър председател на страната след парламентарните избори на 9 септември, написа Bloomberg.

Кристерсон и неговият 4-партиен алианс са изправени пред борба, с цел да изместят настоящето държавно управление на социалдемократите, което макар намаляващата поддръжка може да се похвали с стопанска система, растяща с над 3%, най-ниската безработица от повече от десетилетие и огромни бюджетни остатъци.

Докато икономическите суперлативи изобилстват, Кристерсон и съдружниците му предизвестяват, че Швеция е изправена пред възходящи проблеми, в случай че не бъде овладяна възходящата престъпност и публичният контракт не бъде изменен.

Рекордният приток на бежанци и мигранти през последните няколко години провокира антиимигрантски настроения, което докара до появяването на крайнодесните " Шведски демократи " като политическа мощ.

" Имаме огромни проблеми и е по-добре да се оправим с тях, до момента в който сме в интервал на стопански взрив. Сега би трябвало да правим промени, с цел да се подготвим за идващия спад. Това държавно управление пропиля тази опция ", съобщи 54-годишният Кристерсон в изявление за Bloomberg.

Социалдемократите също признават заплахата, която растящите опашки пред лечебните заведения и възходящата престъпност съставляват за продължаващото им ръководство. Те дават обещание увеличени разноски за обществената страна и правоприлагащите органи, като в същото време изискват нарастване на налозите върху капитала и банките.

Това е надалеч от концепциите на партията на Кристерсон, която желае да понижи налозите и обществените помощи, с цел да накара повече хора да работят, вместо да разчитат на страната. Подобно на социалдемократите дясноцентристите приканват за повече пари за полицията и защитата, с цел да се укрепи вътрешната и външната сигурност.

Швеция е изправена пред сериозно време, когато би трябвало да поправи доверието на шведското население в държавното управление, счита Елизабет Свантесон, финансист и представител за фискалната политика на " Умерените ".

Горящи коли

" Ако не създадем нещо в този момент, обстановката ще се утежни. Швеция е в спешна обстановка, в която сигурността не работи. Имаме горящи коли, половото принуждение се усилва, а обществената политика не работи в разгара на стопански взрив ", изяснява Свантесон.

Тя предизвестява, че Швеция може да навлезе в криза, която е " доста по-дълбока, в сравнение с хората през днешния ден допускат ". Предвид обстоятелството, че централната банка поддържа рекордно ниска съществена рента, отговорността ще падне върху държавното управление при положение на нова рецесия.

" Има доста евентуални източници на разтърсвания, може да е жилищният пазар, може да е световна криза. Фискалната политика ще би трябвало да играе по-голяма роля ", показва финансовият специалист.

Консерваторите ще бъдат изправени пред сложен избор дали да си сътрудничат с крайнодесните " Шведски демократи ". Нито един от обичайните дясноцентристки или левоцентристки блокове няма да получи болшинство, а това отрежда ролята на властови брокер на националистическата групировка. Тя към този момент даде обещание, че няма да поддържа държавно управление, което не дава отговор на условията й по отношение на имиграцията.

Сложен парламент

След приток на 600 000 мигранти и бежанци през последните 5 години множеството шведски политически партии в този момент се застъпват за по-строги ограничавания върху притока на чужденци.

Партията на Кристерин се приближи по реторика до националистите и към този момент упорства за непоколебим надзор, както и за по-продължителни присъди и повече депортации на задгранични нарушители. Но тя отхвърля всякаква директна поддръжка или форма на съдействие с крайнодесните заради неонацисткото им минало.

" Никой няма да завоюва изборите. Но в случай че Алиансът вземе повече от червено-зеления блок, тогава разгадавам на нас да създадем държавно управление ", сподели Свантесон.

Умерените не изключват опцията да се опитат да образуват държавно управление на малцинството сами, даже без дясноцентристките партии от Алианса. В този случай те ще разчитат на така наречен " плаващи болшинства " и поддръжката на разнообразни партии в разнообразни области на политиката.

" Не е като Швеция да не може да се оправи с държавно управление на малцинството. Трябва да бъде признат бюджетът, а по-късно има доста разнообразни проблеми, за които би трябвало да се обърнете натам, където имате другари ", изясни Свантесон.

Кристерсон съобщи, че би желал да предложения всички партии, в това число " Шведските демократи ", да обсъдят миграционната политика, надявайки се да удължат краткотрайния закон и да понижат броя на мигрантите.

Партията му е подготвена и да стартира преразглеждане на данъчната система без поддръжката на най-голямата партия в Народното събрание - социалдемократите.

Кристерсон е член на Умерените от края на 80-те години на предишния век. Той е министър в бившето държавно управление на Алианса сред 2010 и 2014 година, а преди този момент е локален политик в столицата Стокхолм. Той наследява отпред на партията Анна Кинберг Батра през предходната година със задачата да съживи поддръжката към Умерените.

" Ако успеем да реализираме съглашение за понижаване на налозите върху приходите, изключително за хората с ниски приходи, които рискуват да станат подвластни от компенсациите, това би било ужасно ", сподели Кристерсон.

" Не можем да подчиним политката ни на това, което сплотява социалдемократите. Ние ще следваме нашата политика по този начин или другояче ", безапелационен е той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР