Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание? Съдейки

...
Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание? Съдейки
Коментари Харесай

Продължаваме подмяната: Кандидат-депутат на Христо Ковачки се намърда при Стефан Янев

Ще наподобява ли по друг метод 48-ото Народно заседание? Съдейки по партийните листи с претендентите За депутати, се чака да Видим още от същото. Все отново на идните избори има и някои нови лица, а и значително политически номади.

Партия от непознати

Безспорен водач в политическото номадство е партия „ Български Възход “ на Стефан Янев. Листите й са формирани главно от някогашни фрагменти на други политически обединения. Например в Благоевград лидер е Надежда Самарджиева, която е била на шесто място в листата на „ Изправи се, мутри вън “ на изборите през юли 2021 година, написа „ Сега “.

Вторият в листата доктор Румен Кондев пък е бил претендент за народен представител през 2019 година от партията „ Лидер “ на енергийния необут Христо Ковачки и негов регионален координатор. Третият Христо Гушков е бил все на избираемо място на последните 3 гласувания от листата на Има Такъв Народ.

Сред претендентите за депутати от „ Български напредък “ в Бургас също има такива, които са сменили партията през последната година. Вторият в листата Стоян Грозев през април 2021 година е бил претендент, повдигнат от „ Изправи се! Мутри вън! “

През 2019 година пък става общински консултант в Бургас от ДБГ на Миглена Кунева. Във Велико Търново втори в листата на „ Български напредък “ е Борислав Ангелов, който преди този момент е бил претендент от „ Републиканци за България “.

По същия метод е и във Видин. Водач на листата е адв. Лъчезар Колев Минчев, който е бил от партията „ Коалиция за теб, България “. На второ място е поставена Цецка Хаджигеоргиева, която на предходните избори е била от Има Такъв Народ. Третият претендент на „ Български напредък “ Мирослав Людмилов преди този момент е бил претендент от „ Българско лято “ на Васил Божков.

Реклама

Водачът на партията на Янев в Габрово пък е „ мигрирал “ от третото място в листата на Българска социалистическа партия от предишните избори. Политически номади са поставени на избираеми позиции в листите на „ Български напредък “ и в областите Враца, Перник, Пловдив, София, Хасково и Шумен.

Партията на Стефан Янев обаче не е единствената, която се е въз-ползвала от прехвърлянето на партийни фрагменти. „ Продължаваме промяната “ е приютила част от отцепниците от „ ИТН “ в предишния парламент. Бившият народен представител от партията на Слави Кирил Симеонов в този момент е втори в листата на Политическа партия в Търговище и шести във Варна.

В Кърджали след острието на Политическа партия Никола Минчев претендент за народен представител е Георги Чепишев, който е някогашен депутат в 46-ото Народно събрание от Има Такъв Народ. Адвокат Иво Атанасов, който също напусна Има Такъв Народ, в този момент е лидер на „ Промяната “ във Видин. Бившият състезателен министър Радостин Василев към този момент води листата на Политическа партия в Габрово.

Има и необикновен продан на фрагменти и сред Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. Бившият народен представител и първенец по шах Цвета Галунова напусна партията на Костадин Костадинов – Костя Копейкин, със скандал.

Шахматистката към този момент е в листата с кандидат-депутати на Българска социалистическа партия във Велико Търново. Списъкът на социалистите за Търново оглавява юристът Явор Божанков, а Галунова е част от гражданската квота.

В края на 47-ото Народно заседание имаше клюки, че Галунова е измежду депутатите отцепници, които от „ Продължаваме промяната “ са убедили да гласоподават срещу вота на съмнение на държавното управление. Тогава депутатката настойчиво отхвърляше изказванията.

По-рано този месец стана ясно, че Цвета Галунова няма да бъде в листите на „ Възраждане “, защото от управлението на партията са взели решение в тях да вземат участие единствено партийни членове. От трите нежни остриета в парламентарната група на „ Възраждане “ в 47-ото Народно събрание, в листите остана единствено Искра Михайлова. Освен Галунова и адвокатката Елена Гунчева се отдръпна.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР