Автор: ОбективноЗаповедите за арест или всякакви други стъпки, предприети от

...
Автор: ОбективноЗаповедите за арест или всякакви други стъпки, предприети от
Коментари Харесай

Международният наказателен съд обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Автор: Обективно

Заповедите за арест или всевъзможни други стъпки, подхванати от Международния углавен съд (МНС) против израелски чиновници, няма да повлияят на дейностите на Израел в Газа, само че ще основат „ рисков казус “, съобщи министър председателят Бенямин Нетаняху.

По-рано тази седмица английският публицист Дъглас Мъри разгласява публикация в New York Post, в която се твърди, че МНС, който проверява интервенцията на „ Хамас “ в Израел на 7 октомври и отговора на еврейската страна на него, възнамерява да заведе обособени каузи за военни закононарушения против Нетаняху, министъра на защитата Йоав Галант и един от най-висшите военни командири на страната, началника на генералния щаб.

Съединени американски щати ползват „ дипломатически старания да попречат на Международния углавен съд да издаде заповеди за арест против премиера Бенямин Нетаняху и други израелски чиновници “, заяви Times of Israel.

Нетаняху написа в Телеграм, че до момента в който той е на власт „ Израел в никакъв случай няма да одобри какъвто и да е опит на МНС да подкопае присъщото му право на самоотбрана “.

„ Заплахата да се арестуват бойците и чиновниците на единствената народна власт в Близкия Изток и единствената еврейска страна в света е възмутителна. Няма да се поклоним “, сподели той. Нетаняху даже назова всеобщите бомбардировки на Израел в Газа „ обективна война против терористите, извършващи геноцид, която ще продължи до постигането на победа “.

„ Въпреки че МНС няма да повлияе на дейностите на Израел, това би основало рисков казус, който заплашва бойците и чиновниците на всички демокрации, борещи се с дивашкия тероризъм и безразсъдната експанзия “, съобщи Нетаняху.

Според министерството на опазването на здравето в Газа броят на починалите от въздушните удари на Израел и сухопътната атака в палестинския анклав към този момент е достигнал 34 388 души, като близо половината от убитите са деца. 77 437 са ранените. Израелските бомбардировки и инвазия в Газа започнаха в отговор на акцията на „ Хамас “ на 7 октомври в Израел. При стрелбата сред палестинските бойци и израелската войска бяха убити 1200 души, а 250 израелци бяха взети за заложници. „ Хамас “ разгласи, че тези заложници ще бъдат освободени, в случай че Израел освободи палестинските деца и дами, държани в израелски затвори.

МНС стартира следствие за хипотетични военни закононарушения от страна на израелските военни и палестинските въоръжени групи в окупирания от Израел Западен бряг и Газа още през 2021 година Проверката обгръща събитията от 2014 година насам. Базираният в Хага съд упорства, че нарушаванията, осъществени по време на израелско-палестинската ескалация, последвала нападението на 7 октомври, също са в юрисдикцията на неговото следствие.

Израелският „ Канал 12 “ заяви, че държавното управление на Нетаняху е знаело за вероятните заповеди на МНС и е провело „ незабавна полемика “ по въпроса в кабинета на премиера, включваща няколко министри и правни специалисти.

Израел не е член на МНС и не признава юрисдикцията му, само че палестинците се причислиха към организацията през 2015 година. Ако бъдат издадени заповеди против Нетаняху и други израелски чиновници, 124-те държави-членки на МНС ще бъдат задължени да ги арестуват, в случай че стъпят на тяхна територия.


Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР