Какво е ял Исус на Тайната вечеря разкриха италиански учени.Тя е

...
Какво е ял Исус на Тайната вечеря разкриха италиански учени.Тя е
Коментари Харесай

Учени разкриха какво е ял Исус на Тайната вечеря

Какво е ял Исус на Тайната вечеря разкриха италиански учени.

Тя   е ентусиазъм за доста и разнородни творби на изкуството. Въпреки това, защото в действителност е било вечеря, какво може да са яли присъстващите, чудят се милионите вярващи?

Отговор на хилядолетната мистерия дава едногодишно изследване на двама италиански археолози. То е оповестено от „ Дискавъри Нюз “ (Discovery News), оповестява „ Стандарт “.

„ Библията разисква какво се е случило по време на тази вечеря, само че не дава детайлности какво са яли Исус и неговите 12 приятели “. Това разяснява Дженерозо Урчиуоли, археолог в италианския център Петри.

„ Отправната точка е догатката, че Исус е бил евреин. Той и учениците му са спазвали традициите, предадени от Тората, и възбраните, свързани с храната “, акцентира Урчиуоли.

Събирайки исторически данни и улики от творби на изкуството като катакомбни рисунки от III век,
откривателите съумяват да реконструират храните
и питателните привички в Палестина преди 2000 години.

Една от най-големите заблуди, наложена от картината на Леонардо да Винчи, е, че Исус и апостолите са се хранили седнали на столове към маса.

Оказва се, че вечерята, проведена в горната стая на къща в Йерусалим, не е представлявала такова седящо събиране край правоъгълна софра.

„ По това време в Палестина храната се слага на ниски маси и гостите ядат излегнали се на подови възглавници и килими “, разкрива археологът.

Учените разкриват още, че позицията на гостите към масата се е подчинявала на тъкмо несъмнено предписание. Най-важни са били тези отдясно и отляво на почетния посетител.

Ако Тайната вечеря беше пасхална софра, проведена от евреите тогава, както и в този момент, с цел да отбележат изхода от Египет,
храната евентуално щеше да включва агнешко.
Писанието ни дава друга диря: безквасният самун и виното също са в менюто. Исус разчупи хляба и благослови виното, като сподели на своите апостоли, че
хлябът е Неговото тяло, а виното е Неговата кръв,
като по този метод сложи основата на Божественото общение.

Според двамата учени другите храни на масата евентуално са били:

– чолент, задушено ядене от фасул, което се готви постепенно на доста слаб огън

– маслини с исоп, билка с мирис на мента

– горчиви билки с шамфъстък

За десерт се допуска, че е бил поднесен харосет. Това е примес от фурми и други ядки, нещо като тахан, комплицирани с късчета пресни плодове.

„ Горчивите билки и харосетът са присъщи за Пасхата “, отбелязва Урчиуоли.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР