Във връзка с официалните празници - Великден и Гергьовден, Българската

...
Във връзка с официалните празници - Великден и Гергьовден, Българската
Коментари Харесай

Какви нарушения БАБХ откри по Великден и Гергьовден

Във връзка с формалните празници - Великден и Гергьовден, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 4467 инспекции, отвън настоящия формален надзор, в обектите за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и тържища в цялата страна, за интервала от 8 април до 8 май 2024 година в това число, оповестиха от Агенцията.

През този интервал БАБХ е взела проби от яйца с генезис Румъния, Украйна, Латвия, Полша и Чехия, проби са взети и от агнешки разфасовки с генезис Нова Зеландия и Испания.

Целта на инспекциите е била определяне сходството на произвеждане и търговия на обичайно предлаганите за миналите празници храни (агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци и други), както и багра за яйца. В индустриалните обекти, комерсиалната мрежа и заведенията за публично хранене е било подчертано на произхода, периодите на валидност и изискванията на предпазване на употребяваните първични материали и храни, съпътстващите документи, съществуване на здравна маркировка, в това число цвета на маркировката на трупното агнешко месо, съществуване на документи за генезис, сигурност на храните и други.

При инспекциите са открити някои несъответствия, за които са издадени 21 акта за определяне на административно нарушаване и 92 наставления.

Възбранени са 1445 кг храни от скотски генезис (яйчен меланж, агнешко месо, свински субпродукти и сланина, пилешки разфасовки, прясно мляко, рибни продукти); 59 кг храни от неживотински генезис (малотрайни сладкарски произведения, локум, салати); 160 334 броя яйца клас " А " и 32 500 броя яйца клас " Б ".

Временно затворени са 7 обекта от комерсиалната мрежа, заведения за публично хранене и пакетиращи центрове за яйца.

Установените несъответствия са във връзка с:

сградов фонд и софтуерно оборудване; хигиена; предложение на размразени агнешки субпродукти като охладени; изминал период на годност; липса на персонални здравни книжки (ЛЗК); нечетлива маркировка на агнешко месо; липса на етикет на български език на зелени салати; неточно оповестена страна на генезис на агнешко месо или необявена такава; липса на документи за произход; необявена информация при авансово неопаковани храни; неефективни ограничения против вредители; липса на документи за неутрализиране на странични скотски артикули (СЖП); липса на записи по Системата за ръководство сигурността на храните (СУБХ); нерегламентирана продажба на 330 броя яйца; погрешно изтъкване периода на валидност.

За миналогодишните Великденски празници БАБХ е направила 4046 засилени инспекции отвън настоящия формален надзор в интервала от 27 март до 17 април. При инспекциите са открити някои несъответствия, за които са издадени 24 акта за административно нарушаване и 137 наставления.

Тогава възбранени и ориентирани за заличаване са 1406 кг храни от скотски произход; 60 броя яйца с изминал период на валидност и 200 л сурово мляко с неразбираем генезис. Също по този начин 23,8 кг храни от неживотински генезис и 23,38 л плодови сокове без етикет на български език, с изминал период на валидност. 36 броя яйца са спрени от реализация и са ориентирани към доставчика за преетикетиране, заради липса на информация за клас и код на производителя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР