Създаването на Комисията по досиетата стана факт след гаф на

...
Създаването на Комисията по досиетата стана факт след гаф на
Коментари Харесай

За новата Комисия по досиетата: БСП брани ДС, не може пироманът да е шеф на пожарната

Създаването на Комисията по досиетата стана факт след гаф на Румен Петков да вади избрани досиета, като тогава, преди време, всички политически партии поддържаха концепцията да има специфична позиция. Сега, като се връщам обратно, излиза, че комисията беше основана за да мимикрира, членовете ѝ да се заловен за гушите, само че това не се случи. Доброто е, че по закон успяхме да основан над 15 километра списък и да съберем над 3 млн. документи на книжен и електронен притежател. Това съобщи Екатерина Бончева, която е част от комисията, само че към този момент няма право да продължи поради два изпълнени напълно мандата.
Бончева дефинира като законопроект за протекция на " Държавна сигурност " опитите на Българска социалистическа партия да закрие Комисията по досиетата – посредством промени в Закона за архивите на Държавна сигурност и на разследващите служби на Българската национална войска. Припомняме, че през вчерашния ден (28 септември) социалистите отново лансираха остарялата си концепция комисията да стане Институт за национална памет, с цел да не се насаждала ненавист посредством говорене за предишното.
Бончева не пожела да разяснява най-вероятния нов ръководител на Комисията по досиетата – депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, станал по-известен с книгата си " Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите ". Чувам в този момент причини " той би трябвало да е специалист ". Добре е да си специалист, само че по-добре е да си честен човек, да си с политическа хигиена, да не предизвикваш с всяко свое излизане политически скандал, тъй като доверието към теб е доверие към комисията . Ако тези документи попаднат в ръцете на политически бродяга, това е все едно да назначиш пиромана за началник на пожарната , акцентира Бончева.
Като политически партии постоянно са ни подкрепяли ГЕРБ, Движение за права и свободи и Съюз на демократичните сили в другите му разклонения, добави още Бончева. Един от хората, които заставаха компактно зад комисията, е Цветан Цветанов . Не мога да не кажа и името на Методи Андреев , който дружно с Петър Славов и Мартин Димитров сътвориха законови текстове, които да разширят пълномощията за работа. За себе си политически напън не съм усетила през тези години, добави Бончева.
Екатерина Бончева уточни, че има какво да се усъвършенства в закона, съгласно който Комисията по досиетата работи. Става въпрос за член 32, който поставя ограничавания за достъп до някои документи. Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми излезе и описа обществено неща за съветската интервенция в американските президентски избори и връзките с настоящия американски президент Тръмп, а ние слагаме документи с стеснен достъп от 60-те и 70-те години на предишния век. Тези документи допълват цялата картина, от тях не произтича опасност за националната сигурност, за човешки животи, безапелационна беше Бончева.
Тя изиска и да могат да бъдат обявявани имената на умряли към този момент хора – да вземем за пример „ хората с огромните мускули и белите якички, които се изпозастреляха по улиците”. Това са също един тип стопански досиета – виждаш по какъв начин са се преразпределяли парите на България, изясни Бончева. Тя желае да могат да се афишират по-свободно досиетата на щатните чиновници и на оперативните служащи, тъй като „ там е заровено кучето”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР