Съюзът на архитектите в България е изпратил официално възражение срещу

...
Съюзът на архитектите в България е изпратил официално възражение срещу
Коментари Харесай

Архитекти и книжари критикуват бъдещия пазар на "Славейков"

Съюзът на архитектите в България е изпратил публично несъгласие против плана за нов хартиен пазар на столичния площад " Славейков ", научи " Сега ". От средата на декември предлагането на архитектурното бюро " А.Д.А. ", което проектира цялостния ремонт на ул. " Граф Игнатиев " и региона в близост, се намира в администрацията на регион " Средец ". До края на седмицата жители и организации могат да се срещнат с него и да дадат отзиви и мнения. Във възражението на САБ са изброени серия от дефекти, измежду които, че " общият темперамент на преместваемите обекти в книжния пазар като обемно и естетическо влияние не се вписва безапелационно в пространството на пазара и не се съчетава успешно със съществуващите други обекти като скулптурната група на Петко и Пенчо Славейкови и възстановения в достоверния си тип шадраван ". В сигнала, подписан от ръководителя на УС на САБ арх. Тодор Булев, написа още, че металните структури, както и щендерите за експозиция на книги са нефункционални и несъобразени със спецификата на този тип комерсиална активност.

Забележки има и по техническата страна на плана. Една от тях е, че подробната скица на пазара следва да бъде направена върху точна кадастрална основа и настояща регулация. Според друга визуализацията на плана не дава отговор на плана за обща и подробна скица на пространството, заради което е " подвеждаща ".   

Освен архитектите, търговците на книги са показали максимален интерес към плана за възобновяване на книжния пазар. 5-6 индивида, най-вече техни представители, са посетили през последния месец администрацията на " Средец ". Това заяви за " Сега " основният проектант на региона Кристиан Яричков. " Мнозинството от хората се радват, че пространството е освободено от остарелия тип на пазара- битак с книги в кашони от банани, найлони и чадърчета на кока-кола и така нататък Търговците на книги обаче са учудени, че в показаните визуализации липсват работни маси ", разясни Яричков.

Освен възражението на САБ, единствено едно друго документално мнение е получено в " Средец ". То е от жител, който не харесва плана. " Има и хора, които харесват ориенталските сергии. Считат, че това е носело самобитен дух на мястото и са недоволни, че то е реорганизирано. До неделя чакаме да постъпят още 1-2 мнения от жители и организации ", добавя основният проектант на " Средец ".

Според администрацията на района  трансофрмацията на " Славейков " е позитивна и като хармония новите работни места наподобяват съвременно. Главният проектант на " Средец " обаче също има подозрение дали новият хартиен пазар няма да сътвори проблеми при употребата си. " Не са планувани работни маси. Не са планувани столове за продавачите. Не излиза наяве по какъв начин работи механизмът за отваряне и затваряне на витрините. Не излиза наяве дали под зеленината има планувано друго покритие - плексиглас или стъкло. Покритието евентуално ще е незадоволително и неефективно при мощен дъжд и слънце, което ще накара продавачите да разположат типичните разноцветни чадъри ", изброява Яричков.

Следващата седмица регион " Средец " ще изпрати преписката за пазара с получените мнения на основния проектант на София Здравко Здравков. От него ще зависи дали планът ще се промени след направените забележки. Както " Сега " писа, планът за възобновяване на зоната за продажба на книги се появи към 7 месеца след приключването на ремонта на " Графа ". Оттогава на площада стоят металните скелети на навесите, предопределени за пазара, а търговците са преместени в градинката на хотел " Рила ". Въпреки че първоначално от общината оповестиха, че за тях там са приготвени близо 20 маси, сега пред " Рила " действа единствено една сергия за книги.

Проектът на " А.Д.А. " планува под към този момент инсталираните перголи да се слагат седем уреди с по две отварящи се и затварящи се крила, които наподобяват разтворена книга - доста по-малко от първичния брой на сергиите с книги и учебници. Всяко оборудване е с величина 4 кв.м. От визуализацията се вижда, че е отпаднала концепцията перголите да се покрият с навеси. Според информация на уеб страницата " Площад Славейков " от лятото плануваните по плана на бюрото покривала се пълнели с вода при дъжд. Сега има концепция металните конструкции да бъдат покрити с растителност, като очевидно задачата е когато тя укрепне, да пази сянка на продавачите.   

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР