Съвременната енергийна индустрия претърпява огромни загуби по време на предаването

...
Съвременната енергийна индустрия претърпява огромни загуби по време на предаването
Коментари Харесай

Мечтата на Никола Тесла за безжично предаване на енергия от разстояние се сбъдна

Съвременната енергийна промишленост претърпява големи загуби по време на предаването на електрическа енергия от генериращи станции до крайния консуматор, употребявайки проводници. Идеята за доставяне с електричество по въздух е изложена от именития Никола Тесла още в края на 19-ти век, когато 140-футовата индукционна намотка е била употребена за предаване на сила на електрическа крушка на разстояние от 2 благи.

В резултат на теста, целия Колорадо Спрингс потъва в мрак, защото централата на града е била изгорена. Сега опитите с безжично предаване на сила не престават, като последните се възпроизвеждат от новозеландски инженери от компанията Emrod, които откриха финансиране за основаването на първите работещи прототипи. Плановете на почитателите на Тесла включват основаването на комерсиална мрежа, предаваща стотици киловати сила за десетки километри без потребление на медни проводници и великански железни опори.

По концепция на новаторите ще бъдат конфигурирани специфични електромери за потребителите, които ще им разрешат да получат стопански изгоди от безжичното предаване на сила. Проектът се финансира от Powerco (Нова Зеландия). Предполага се, че потреблението на безжична технология ще усили успеваемостта на електроенергийната система със 70%, а в бъдеще със 100%. Също по този начин ще стане допустимо предаването на електрическа енергия до отдалечени региони, където е мъчно и стопански неизгодно да се сложи електропровод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР