Със сигурност Има такъв народ /ИТН/ ще претърпи отлив на

...
Със сигурност Има такъв народ /ИТН/ ще претърпи отлив на
Коментари Харесай

Политолог: ИТН пропуснаха шанса си

Със сигурност " ИТН " /ИТН/ ще претърпи отлив на гласоподаватели. Причината е, че Има Такъв Народ е нова партия, която активизира в огромна степен жители, които не симпатизират на одобрените партии. Това са младежи или хора, които гласоподават по-спонтанно, без особена идеологическа обремененост. Такива гласоподаватели елементарно се преориентират към нови обединения. Това разяснява пред Novini.bg политологът Теодора Йовчева.

" Проблемът е, че хората, които гласоподаваха за Има Такъв Народ, желаеха да видят по какъв начин новото замества " остарялото ". Само че Има Такъв Народ пропуснаха шанса си да покажат това – те избраха да бъдат странични наблюдаващи вместо да ръководят. Първият път отводът сработи и партията си увеличи резултата. Вторият път обаче към този момент демонстрира по-скоро некадърност да се доведат на власт нови хора'', добави тя.

Според нея след третите подред предварителни парламентарни избори към този момент би било редно да бъде формиран постоянен кабинет или в противоположен случай има риск доверието в партиите да записва сериозен спад.

Редно е след трети избори към този момент да се образува държавно управление. Ако не стане, рискът доверието в партиите да се срине, както и изборната интензивност да бъде рекордно ниска, е прекомерно огромен. Виждаме, че социологическите изследвания към този момент записват по-ниска поддръжка за партиите, от които се очакваше да излъчат кабинет в предишния парламент. От друга страна се появиха нови играчи, които могат да повлияят на договарянията и да хвърлят мост сред обединения, които по-трудно си сътрудничеха в 46-тото Народно събрание. Според мен огромният въпрос е от какъв брой партии ще е държавното управление. Имаме съществени индикации, че тройната коалиция ще бъде задмината като брой партии в ръководството. Още нещо, броят на сътрудниците ще покаже желанията на държавното управление. Ако то желае да прави промени, ще търси огромен брой сътрудници и ще се стреми към oversized cabinet. Ако желае просто да оцелее, тогава ще се търси минимално печеливша коалиция, обясни политологът.

Теодора Йовчева не изключи хипотезата тонът към ГЕРБ в идващото Народно събрание " да омекне " и някогашните ръководещи да бъдат поканени на масата за договаряния за нов кабинет.

,,Случващото се в 46-тия парламент реалокира прожекторите на недоволството към Има Такъв Народ в огромна степен. В началото множеството от партиите/коалициите се легитимираха през отричане на ГЕРБ. В следствие, когато стартира да излиза наяве, че и в идващ парламент обстановката няма да е фрапантно друга, тонът омекна. Според мен ГЕРБ биха били поканени, в случай че се види, че без тяхна поддръжка няма да може да има болшинство и това ще докара до последващи избори'', разяснява тя.

По думите ѝ планът на някогашните министри Асен Василев и Кирил Петков би могъл да внесе смяна в разговора сред парламентарно показаните обединения, което би могло да се окаже от основно значение за излъчването на постоянно държавно управление.

Следващият парламент се обрисува още по-фрагментиран. " Продължаваме промяната " може да заеме 5-о място съгласно социологическите изследвания. Това не е за подценяване, тъй като в обстановка, в която договарянията сред съществуващите участници не са били сполучливи, появяването на нов може да внесе смяна. Политическа партия показва по-голяма диалогичност спрямо Има Такъв Народ, което е знак, че възможностите за образуване на държавно управление са по-големи. Виждаме, че Политическа партия показва добър разговор с Демократична България и ИБГНИ, само че е и мост към Българска социалистическа партия. Може да се окаже, че Политическа партия ще са в позицията на king makers, аргументира се Йовчева.

По отношение на изборната интензивност тя счита, че този път тя ще бъде по-висока.

" Както се видя, най-трудно е да се предвижда изборната интензивност. На предишните избори тя беше ниска и като пояснения бяха посочвани машинното гласоподаване и летният сезон. Е, в този момент едно от изискванията ще липсва – изборите ще са през есента. Според мен фактът, че ще има избори 2 в 1 ще увеличи изборната интензивност. Още повече, че единият избор е мажоритарен, а там персоналната харизма е спомагателна мотивация за гласуване'', посочи политологът.

На заключителен въпрос за президентския избор Теодора Йовчева изясни, че на този стадий против Радев няма издигнати действителни съперници.

Засега няма издигнати действителни съперници на Радев. Парадоксално, по-малките партии изпревариха с кандидатурите си по-големите. Демократична България анонсираха, че ще имат техен претендент, което е верният ход за тях като групировка. Въпросът е дали ГЕРБ ще предлагат фигура, която да успее да притегли електората на Демократична България на втори тур. Те са в комплицираната алтернатива хем да предлагат претендент, който да им стегне редиците, хем да може да активизира външна страна. Обикновено се приказва за решаващата поддръжка на Движение за права и свободи, само че съгласно мен поддръжката на Демократична България има по-сериозно значение в тази ситуация, уточни в умозаключение тя.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР