Със съзвездието Риби се затваря кръгът за зодиака. Поглед към

...
Със съзвездието Риби се затваря кръгът за зодиака. Поглед към
Коментари Харесай

Легенда за съзвездие Риби

Със съзвездието Риби се затваря кръгът за зодиака. Поглед към небосвода демонстрира, че то се намира сред Водолея и Овена, на север са Пегас и Андромеда.

Обикновено се преглежда северна и южна част на съзвездието. В Риби влизат звезди, които не са ярки, само че въпреки всичко най-силно свети Кулат Нуну.

Подобно на множеството съзвездия, произходът на съзвездието Риби, видяно на първо време от вавилонците, а след това и от гърците, е обвързван с митологията, най-много гръцката.

Според гръцките легенди появяването на съзвездието е показана в разнообразни митологични разкази. Според един от тях всяка заран, когато лъчите на слънцето започвали да позлатяват върховете на планините, а по тревата още блестели капчици роса, от морето излизали уловени за ръце дъщерите на морския господ Нерей, 50-те нереиди и огласяли с чудните си песни покрайнината.

Веднъж една от тях, Галатея, се отделила от сестрите си, с цел да гони пеперуда. Видял я синът на Семетида - Акид и бил запленен от нея, както и тя от него. Те станали неразделни и всеки ден седели дълго до дребна пещера на един каменист връх.

Галатея обаче била обичана освен от Акид, само че и от циклопа Полифем, от който девойката се бояла. Всеки ден Полифем докарвал стадото си на морския бряг с вяра да види Галатея.

 Съзвездие

Един ден той видял девойката и Акид, които седели на върха и се затичал към тях, налегнат от ревнивост. Двамата млади се изплашили и се хвърлили в морето. Превърнали се в риби, свързани с необятна лента, олицетворяваща любовта им. Боговете извадили от морето двете риби и ги отнесли на небето, където те се трансформирали в съзвездие Риби.

Според друга легенда Риби е обвързвано с богинята на хубостта Афродита и нейния наследник Ерос - бога на любовта. Един ден те се разхождали по брега на морето, когато от водата изскочил Тайфун - стоглав змей, от който се бояли всички. За да избягат от чудовището, двамата се хвърлили в морето, трансформирайки се в риби. Там други риби им помогнали да се скрият. А боговете отнесли рибите на небето, с цел да отбележат деня, в който хубостта и любовта били избавени.

Символиката на Рибите може да бъде открита както в митовете, по този начин и в християнството и на всички места този знак се свързва с възобновяване, възраждането и изкуплението. Всеопрощаващата обич е техен безконечен сателит.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР