Гонг медитацията е уникален вид звукова практика, която включва използване

...
Гонг медитацията е уникален вид звукова практика, която включва използване
Коментари Харесай

Какво е гонг медитация и как помага?

Гонг медитацията е неповторим тип звукова процедура, която включва потребление на лечебни звуци и трептения на гонг за реализиране на излекуване. Тази процедура от време на време се назовава и „ гонг баня “, защото участниците се „ окъпват “ в медитативни звукови талази.

Целта на гонг медитацията нормално е лечебна, до момента в който медитацията на вниманието има доста лечебни изгоди, само че нейната по-дълбока цел е осъзнаването и неосъждащата оценка на сегашния миг.

Звуковата терапия от дълго време се употребява за ръководство на необятен набор от здравословни положения. Леченията се основават на разбирането, че всички форми на материя – в това число клетките на нашето тяло – вибрират на разнообразни честоти.

Фактори като стрес, меланхолия и заболявания карат клетките и органите в тялото ни да вибрират на неоптимални честоти.

Как се практикува гонг медитацията

Повечето хора, които вземат участие в бани с гонг, лежат върху постелки за медитация. Добавете възглавница и одеяло и всичко, което би трябвало да извършите, е да си починете в комфортна позиция, да се отпуснете и да пандизите очи. Вашият инструктор ще ви води през сесията. Първоначално гонгът свири доста безшумно. Докато медитативната сесия напредва, силата на звука последователно се усилва. Тъй като задачата на звука на гонга за медитация е излекуване, силата на звука в никакъв случай не се покачва до неуместни равнища.

Звукът на гонга се трансформира постоянно, с цел да се избегне основаването на закрепен, еднообразен темп. Слуховите тласъци от процеса на гонг баня водят до заслепение – форма на удобно модифицирани честоти на мозъчните талази.

Първото положение на мозъчните талази, което се доближава, е алфа, което се дефинира от честоти сред 8 и 12 Hz.

Алфа мозъчните талази се свързват с творчеството и възприятието за релаксация. В това положение хората изпитват мечти, асоциативно мислене и оживено въображение. Това положение е бързо последвано от приток на тета мозъчни талази, които падат сред 4 и 7 Hz. Обикновено положението на тета мозъчните талази се свързва с дълбока медитация, внушаемост и REM сън.

Ползи от гонг медитация

 Какво е гонг медитация Снимка: Binja69/ pixabay.com

Гонг звуковата терапия се практикува от хиляди години. Днес запалянковците имат вяра, че баните с гонг могат да оказват помощ за понижаване на напрежението и освобождение от прочувствени блокажи. Научните доказателства сочат, че избрани форми на звукова терапия карат развалените човешки ДНК вериги да се възстановят сами. Смята се, че някои тонове предизвикват жизнеността и изцелението, а също и покачват щастието. Много различни здравни клиники оферират звукови лечения като гонг медитация, с цел да оказват помощ за справяне с разнообразни болести.

Други форми на звукова терапия включват камертони, тибетски пеещи купи, пеене и терапия с барабани. Музикалната терапия е може би най-масовата форма на звукова терапия и доста музикални терапевти са сертифицирани. Доказано е, че музиката облекчава редица проблеми, в това число болежка, самотност и меланхолия. Музикалната терапия в този момент постоянно се предлага в клинични условия като лечебни заведения, клиники и приюти.

Звук и медитация на вниманието

Някои техники за медитация на вниманието в действителност употребяват звука като техен фокус, а не дъха или физическите чувства. В този случай осъзнаването на звука не се употребява като терапия, а по-скоро като котва, към която мозъкът да се върне. Точно като вниманието към дишането, вниманието към звука изисква намиране на благополучен баланс сред зоркост и релаксация.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР