На празника на светеца Николай Чудотворец, който е на 6

...
На празника на светеца Николай Чудотворец, който е на 6
Коментари Харесай

Чудесата на иконата на Св. Николай Чудотворец

На празника на светеца Николай Чудотворец, който е на 6 декември, хората посещават храмовете, с цел да се помолят пред иконите на покровителя ни пред бога. Сред множеството изображения на този прочут светец има някои, които се употребяват със славата на чудотворни.

Съществуват най-малко 3 икони в разнообразни църкви, за които се има вяра, че са чудотворни и оказват помощ на хората, които се молят откровено за помощ.

Иконата на Николай Чудотворец в столичната черква Свети Николай

Тази черква се намира на улица Цар Калоян и на 6 декември има храмов празник. Защо тъкмо тази черква е толкоз известна? Славата на дребната черква се дължи на легендата, че под стълбите в храма са заровени костите на Левски. Това поверие няма действителни доказателства, само че миряните са уверени, че иконата на светеца оказва помощ на молещите се за всичко - от лекуване на тежки и нелечими заболявания, до намиране на работа.

Самото място на църквата е свято. Смята се, че там се е намирал дворецът на Константин Велики, който след предсказание построил и параклис, в който се молил.

В началото на предишния век в същия параклис е служил Свети Серафим Соболев. За предсказание се счита фактът, че при бомбардировките в София храмът е опустошен, само че иконата оцелява.

Иконата на Св. Николай Чудотворец в Устово

 Икона Св. Николай Чудотворец Снимка: SvetimestaCom

В квартал Устово в Смолян се намира друга едноименна чудотворна икона на Николай Чудотворец. Историите, които се описват за нея, са една от друга по-невероятни. Интересно наблюдаване е направено през 2000- та година по време на ремонт, когато валял мощен дъжд и въпреки че ремонтирали покрива в този миг, в храма нямало даже капка дъжд.

Иконата в Смочево

В манастира в Смочево има железна чудотворна икона на Свети Николай. За нея постоянно се споделя, че лекува тежки и нелечими заболявания. Всичко това не наподобява чак толкоз необикновено в светлината на обстоятелството, че към чудесата на светеца се прибавя и това, че имал силата да възкресява мъртвите с молитвите си. Всички споделят, че помощта идва при вярващите в силата на светеца.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР