Съпругата на украинския олигарх Виктор Медведчук - Оксана Марченко -

...
Съпругата на украинския олигарх Виктор Медведчук - Оксана Марченко -
Коментари Харесай

Жената на арестувания Медведчук поде кампания да го върне в Русия

Съпругата на украинския олигарх Виктор Медведчук - Оксана Марченко - стартира странна скица за замяна на пленници, при която мъжът ѝ да бъде спретнат в Русия. 

Марченко предлага Украйна да пусне Медведчук на независимост, а в подмяна на това Русия да освободи двама английски жители, за които твърди, че са хванати в Донбас плен по време на войната. 

Двамата британци са Ейдън Аслин (28 г.) и Шон Пинър (48 г.), като се счита, че са пленени на 12 април при обсадата на Мариупол. Аслин и Пинър сътрудничат на украинската войска още преди експлоадирането на войната, един от тях е женен за украинка и е живял в Мариупол. 

Виктор Медведчук беше задържан на 12 април от украинските служби за сигурност, облечен в украинска военна униформа. Според проверяващите - той е нарушил домашния си арест още през март и е възнамерявал да избяга от страната през молдовското Приднестровие. 

Още на идващия ден Володимир Зеленски предложи Медведчук да бъде предаден на Русия в подмяна на пленени украински бойци. 

От Кремъл обаче отхвърлиха, като обявиха, че " Медведчук не е съветски жител и няма отношение към войната в Украйна ". Депутатът-милиардер е един от най-активните поддръжници на проруската политика в Украйна до началото на войната, като има и фамилни връзки с Владимир Путин - съветският президент е кръстник на неговата най-малка щерка. 

Жената на Медведчук съумя да се трансферира в Москва след началото на военните дейности. 

Единствената публична реакция на обръщението ѝ за замяна на пленниците пристигна от говорителката на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова, която нито отхвърля, нито приема тази опция. Вместо това Захарова предизвика реакция от страна на английските управляващи по отношение на данните за арестуваните техни жители. 

" Борис Джонсън, който наскоро посети Киев, евентуално е наясно със ориста на поданиците на кралското величество ", написа Захарова. " Няма да се забави с отговора си. А Лиз Тръс (външният министър на Великобритания) да опише какво в действителност са правили там британците ", написа Захарова. 

В събота следобяд Оксана Марченко насочи и още едно видеопослание - този път ориентирано към коронования принц на Саудитска Арабия - с молба да помогне за размяната на английските пленници за нейния брачен партньор. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР