Сънят все повече получава вниманието, което заслужава като стълб на

...
Сънят все повече получава вниманието, което заслужава като стълб на
Коментари Харесай

Това е напълно погрешно: 4 мита, свързани със съня

Сънят от ден на ден получава вниманието, което заслужава като дирек на здравето и благосъстоянието.  

И въпреки всичко митовете за съня не престават да съществуват. Те могат да попречат на способността ви да получите най-хубавия, най-освежаващия и най-възстановителния сън. 

Това са митовете за съня, които се популяризират най-често: 

1. Всеки има потребност от 8 часа сън

Стандартната рекомендация за пълностоен, здравословен сън е осем часа. Това е обща тенденция, само че всеки организъм е друг. Няма подозрение, че светът би бил по-здравословно и по-щастливо място, в случай че повече хора спят по 8 часа постоянно. Но истината е, че не всеки се нуждае от осем часа сън. 

Нуждите от сън варират според от индивида и са мощно повлияни от генетиката. Две биологични системи контролират съня и значително дефинират от какъв брой сън се нуждае всеки от нас. Циркадната система, поредност от 24-часови биологични ритми, се въздейства главно от светлината и тъмнината. Всички човешки циркадни часовници работят на почти 24-часов цикъл. Но самостоятелната биология е неповторима и нашите биологични часовници поддържат малко по-различно време. Дори дребни вариации в циркадното време могат да повлияят на циклите сън-събуждане. Те дефинират от какъв брой сън се нуждае от тялото ни.   

Фокусирането върху набирането на осемчасов сън може да аргументи стрес и отчаяние, в случай че спите по-малко. Трябва да се концентрирайте върху качеството на вашата отмора.  

2. Можете да функционирате с по-малко от 6 часа сън 

Не позволявайте на мит №1 да ви заблуди. Нуждите от сън варират, само че съвсем всеки страда от дефицити в здравето, благосъстоянието и успеваемостта, когато постоянно спи по-малко от шест часа на нощ. Само доста дребна част от популацията може да действа добре и да поддържа положително здраве в случай че спи по по-малко от 6 часа на нощ. 

Изследванията демонстрират, че рядка генна разновидност може да е едно от обясненията за какво тази дребна група хора се нуждае от по-малко сън.   

3. Нуждата от сън понижава с възрастта 

Общоприето разбиране е, че с възрастта имаме потребност от по-малко сън. Това не е по този начин. Нуждите от сън се трансформират през детството и юношеството – младите, растящи хора се нуждаят от повече сън, в сравнение с възрастните – преди да се открият в непрекъсната потребност от сън в зрелост. Тази самостоятелна потребност не се трансформира доста с придвижване на възрастта. Може да спите по-малко на междинна или по-зряла възраст.  

С напредването на възрастта проблемите със съня, в това число безсънието и сънната парализа, стават по-чести. Близо 50 % от възрастните над 60 години изпитват бодърствуване, сочи изследване. Възрастните хора постоянно страдат от: 
Проблеми със заспиването Събуждане прекомерно рано Непълноценен сън  
Какво стои зад обвързваните с възрастта усложнения със съня?  

Циркадните ритми последователно отслабват с придвижване на възрастта, което способства за по-малко постоянни цикли на сън-събуждане. Възрастните хора може да спят по-малко през нощта и би трябвало да подремват денем, с цел да си починат задоволително. Други здравословни проблеми - и медикаментите, също могат да попречат на съня.   

6 Myths that May Be Interrupting Your Sleep
— Athens Sleep (@AthensSleep)
4. Пуешкото месо и топлото мляко ви вършат сънливи

Тези дългогодишни легенди за съня са много упорити, само че не, пуешкото няма да ви направи сънливи, както и чаша топло мляко. Аминокиселината триптофан се показва като причина за хипотетичните качества на тези храни да провокират унесеност. Триптофанът  оказва помощ на мозъка да създава повече серотонин и мелатонин, два мозъчни химикала, които са от основно значение за здравия сън. А богатите на триптофан храни имат значимо място в диетата, поддържаща съня. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР