Сънят е един от най-важните компоненти на здравословния живот. Повечето

...
Сънят е един от най-важните компоненти на здравословния живот. Повечето
Коментари Харесай

Най-вредните навици преди заспиване

Сънят е един от най-важните съставни елементи на здравословния живот. Повечето от нас не осъзнават обаче, че има огромно значение освен от продължителността, само че и от качеството на съня. А той се въздейства от твърдостта на матрака, височината на възглавницата, температурата в стаята, нощното облекло и прочие

По света учените всекидневно вършат изследвания какво е належащо, с цел да може тялото ни да си почине най-ефективно и на идващия ден да сме свежи и работоспособни.

Например Колин Еспи, професор в катедрата по клинична неврология в Нуфийлд в Университета в Оксфорд и съосновател на Sleepio, дава някои отговори на въпроса кое е най-вредното нещо преди лягане, представен от zdrave.to.

Много от нас имат неприятни привички за сън - дали превъртаме или играем до безспир на мобилните си телефони, прекомерно сме погълнати от някоя книга или просто ни мързи да станем и да изгасим осветлението.

" Всяка активност, която би довела до повишение на равнищата на стрес, може да повлияе на положителния сън ", споделя той пред The Independent. " Като предписание, всичко, което може да аргументи прекалено безпокойствие или обособяване на хормоните на напрежението, води до неспособност да заспим и пречи на здравословния нощен сън. "

Това значи, че на хората, които се взират в своите смарт телефони или таблети тъкмо преди лягане, е допустимо да им отнеме до час повече да заспят, в сравнение с тези, които избират по-релаксираща активност.

Ученият предлага да се заобикалят всевъзможни стимулиращи интензивности преди да се опитаме да заспим.

" Важно е да си изградите рутина - час до час и половина преди лягане да не вършите никаква работа, да избягвате стимулиращи действия, като да вземем за пример напрягащи извършения, да изключите всевъзможни електронни устройства и да отделите време да се отпуснете ", споделя той.

Професор Еспи също предизвестява, че дейностите, които въздействат на съня, могат да варират, според от нашата характерност. Например за тези, на които книгите работят завладяващо, когато четат, и намират за мъчно да ги оставят, може да се окаже, че четенето преди лягане не е най-хубавият избор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР