Автор: император Теодор Дукас Ласкарис (1254 до 1258 г.)Христос възкръсна

...
Автор: император Теодор Дукас Ласкарис (1254 до 1258 г.)Христос възкръсна
Коментари Харесай

Слово на Велика събота и на светото Възкресение от византиския император Теодор Ласкарис

Автор: император Теодор Дукас Ласкарис (1254 до 1258 г.)

„ Христос възкръсна от мъртвите ”: това споделил ангелът; това видели и жените; за това свидетелстват и печатите на Пилат; това прокламира празният гроб; за него свидетелства и отваленият камък; пазачите се изобличават от своя глас; стражата го признава и взима парите; първосвещениците [Ана и Кайафа] потвърждават, че са виновни; Пилат изпитва срам; стотникът, при раздирането на завесата, повярва; преди този момент слънцето го посочило, помръквайки на Кръста; възкръсналите тела на мъртъвците засвидетелствали истината; цялата природа удостоверила Възкресението, което се направило в края на съботата, при започване на първия ден [οτ седмицата].

Радвайте се, индивиди: Христос възкръсна от мъртвите; свидетелството е изцяло истинско; веселете се, освободени сте; пъкълът е обвързван, радвайте се; ден на Възкресението е, издигнете глас; Началникът на нашето избавление възкръсна от мъртвите; радвайте се, небе и земя; ето, посредством Възкресението настъпила естетика сред ангели и човеци; радвайте се и вие, растения; умъртвяването на Христа станало на Кръста, но посредством него се направило Възкресението; Адам бил съвъздигнат; Ева била освободена от оковите си; пророците са предшествани от Владиката; царете Соломон и Давид принасят победни песни.

Радвайте се, индивиди: тъмнината понижа, [в света] влезе светлината; сянката избяга бързешком, настъпи благодатта; изгря пролетта на живота. Да не би някой би трябвало да научи за Господа? Но не знаят ли всички, че Той възкръсна от мъртвите? Защо Пилат буйства разгневен; Кайафа обмисля къде да се състои събранието на [юдейските] първенци. Радвай се и ти, разбойниче, и влез в парадайса, когато всички се събират там; ето, огненият меч обърна гръб; прародителят бе освободен; радвайте се, негови рожби. От прамайката Ева произлезе падението, от чистата Богомайка – въздигането; посредством непослушанието настъпи гибелта, посредством смирението на Сина Божий бе обещано като премия Възкресението.

И отново споделям: Радвайте се, човеци; пъкълът е окован; бързо тичайте нагоре; всеки обичащ Бога и добродетелта дано побърза да види Възкресението; дано не победи женското безгрижие, само че да надделее мъжеството; дамите викат: радвайте се занапред нататък; и тъй като са по-усърдни в ревността, те бързат натам; дано и ние не бъдем мудни; тъй като вървим, не с цел да отидем на спектакъл и поради Възкресението на Христа е звукът от фанфари; на празничните събрания към този момент отеква словото на дамите, изречено преди този момент на Христовото Възкресение. От жена произлезе падението и посредством жена се проповядва Възкресението.

Христос възкръсна от мъртвите; облаците дано излеят дъжда на насладата, растенията дано прокарат свежи листа и земята дано създаде своя плод; Творецът на всичко възкръсна от мъртвите и вие се раззеленете; клончета на добродетелта, разцъфнете, тъй като Началникът на живота възкръсна от мъртвите. Кой не се радва днес; кой не е въодушевен; кой не изпитва приятност и кой – дано го кажа по този начин – не се радостни? Възкръсна от мъртвите и унищожи царството на ада; възкръсна и отстрани дявола; възкръсна и заличи греха; възкръсна и умали идоломанията; възкръсна и прогони заблудата; възкръсна и избави Адама; възкръсна и направи ангелите неподвижни към злото; възкръсна и избави човека; възкръсна и съедини небесните със земните, явявайки Себе Си Цар на целия свят и висш Владетел на всички: ангели, на индивиди, стихии, детайли и – нещо невиждано до момента – на демоните. Затова, радвайте се с неизразима радост; веселете се, вие, които слушате, че Христос възкръсна от мъртвите; кой не се покланя на Първия и Последния, съгласно богодвижимия глас (срв. Откр. 22:13); кой не Го слави? Мракът бе разпилян, освободени сме от оковите; издигнати сме към горното царство.

Ден на Възкресението е; кой няма да вземе духовната китара, с цел да изпее [многократно] повтаряща се ария, с песни, псалми и огромно забавление и с пронизваща мелодия да възкликне и извика: „ Възкръсна от мъртвите ”? Христос възкръсна от мъртвите. Нека бяга далеко всяка демонска фаланга; и началникът на тъмнината с войската си дано слезе в тартара; тъй като Началникът на живота възкръсна и твоето царство ограби.

Нека никой, о правилни, не се откри на празника с небогати дрехи; дано ние, православните, облечем осезаемите и духовните си сетива с блестящите облекла на добродетелите; дано ние, православните, сме облечени бляскаво; съперникът [дяволът] умря; Владиката възкръсна; вчерашната тъга се прекатурна в радост; какво ни пречи да запеем дружно с учениците, да запеем победни песни дружно с Мариите? Божественото домостроителство се извърши: слизането [на Светия Дух], зачатието, раждането от Девица, кръщението, божествените личби, страданията и Възкресението; Христос възкръсна от мъртвите: радвайте се, нации, и се веселете.

Така и ние, на Велика Събота, с възвишен химн възпяваме възкръсналия от мъртвите Владика Христа – в действителност възкръснал, в действителност и отвън всяко подозрение. А за нас, о Господи, от кое място ще бъде изпратена благосклонност за нашите прошения? | www.i-m-patron.gr

Превод от новогръцки: Алексей Стамболов

Теодор II Дукас Ласкарис (1222-1258 г.) е византийски (никейски) император от 1254 до 1258 година По време на късото си ръководство съумява да резервира стабилитета на империята, който наследява от татко си, св. Йоан Ватацис, и да остави на наследниците си една могъща страна.
 
Успява да съчетае сполучлива външнополитическа с необятна обществена активност в страната. Притежава доста положително обучение и солидна философска и богословска подготовка. Негови учители са Никифор Влемидис и Георги Акрополит. Особени грижи поставя за развиването на образованието в империята, като основава библиотеки и учебни заведения. 
 
Автор на разнообразни писания (само част от тях са издадени), измежду които и Големия молебен канон към Св. Богородица, който се извършва в дните на Богородичния пост, от 1 до 15 август.

Инфо: pravoslavie.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР