Сръбските граждани са най-евроскептично настроени на Западните Балкани, сочи последното

...
Сръбските граждани са най-евроскептично настроени на Западните Балкани, сочи последното
Коментари Харесай

Всеки трети сърбин мрази ЕС и не иска страната му да се присъедини към съюза

Сръбските жители са най-евроскептично настроени на Западните Балкани, сочи последното изследване на основания във Вашингтон Международен републикански институт. Най-голям възторг за присъединение към Европейския съюз демонстрират албанците, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ако през днешния ден се организира референдум в Сърбия за присъединение на страната към Европейски Съюз, едвам 40 на 100 от жителите биха дали своят вот „ за “. Това демонстрират данните от последното изследване на публичното мнение на института, извършено в шестте страни от Западните Балкани.

Сърбите, които биха дали своят вот „ срещу “ присъединението на страната към Европейски Съюз, съставляват 34 % от интервюираните. Девет на 100 не знаят по какъв начин биха дали своят вот или отхвърлят да отговорят, до момента в който 17 % споделят, че не биха дали своят вот въобще.

Гражданите на Босна и Херцеговина и Северна Македония не са толкоз евроскептично настроени – повече от половината, а точно 68 на 100 от интервюираните биха дали своят вот „ за “ влизането на страната си в Европейски Съюз. Петнадесет на 100 от жителите на Босна биха дали своят вот „ срещу “, до момента в който 11 % не биха дали своят вот въобще, а пет % отхвърлят да отговорят или не знаят по какъв начин биха дали своят вот.

Данните в Северна Македония са сходни – 13 % биха дали своят вот „ срещу “, 11 % не биха дали своят вот, а седем на 100 не знаят или отхвърлят да отговорят.

На въпроса дали имат вяра, че Европейски Съюз е сериозен в желанието си да предложи участие на страните от Западните Балкани, 34 на 100 от жителите на Северна Македония и 44 на 100 от босненците са дали отговор с „ да “.

Гражданите на Черна гора са по-положително настроени по отношение на присъединението страната към Европейски Съюз – 79 % биха дали своят вот „ за “. Само осем на 100 от интервюираните са дали отговор, че биха дали своят вот „ срещу “, до момента в който 10 на 100 не биха дали своят вот. Едва три на 100 са дали отговор, че не знаят по какъв начин биха дали своят вот или са отказали да отговорят. Петдесет и девет % от черногорците имат вяра, че Европейски Съюз е сериозен в желанието си да предложи участие на страните от Западните Балкани.

По-голямата част от интервюираните косовски жители биха дали своят вот „ за “ присъединението на Косово към Европейски Съюз – 89 на 100, до момента в който единствено два % са дали отговор, че биха дали своят вот „ срещу “. Шест % не биха дали своят вот, а три – не са дали отговор или не знаят. 62 % от интервюираните имат вяра, че Европейски Съюз е сериозен в желанието си да предложи участие на страните от Западните Балкани.

Албания е най-оптимистично настроена по отношение на Европейски Съюз, демонстрира изследването. 92% от интервюираните са дали отговор, че биха дали своят вот „ за “ присъединението на страната към Европейски Съюз и единствено три % биха били „ срещу “. Четири на 100 не биха дали своят вот, а два % не знаят или отхвърлят да отговорят.

Петдесет и четири % от албанците имат вяра, че Европейски Съюз е сериозен в желанието си да предложи участие на страните от Западните Балкани.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР