На 16 май управляващата партия в Турция внесе в парламента

...
На 16 май управляващата партия в Турция внесе в парламента
Коментари Харесай

Турция иска де приведе крипто законите си с международните стандарти

На 16 май ръководещата партия в Турция внесе в Народното събрание проектозакон, чиято цел е да контролира криптовалутите. В това законодателно предложение се натъртва на лицензирането и регистрацията на доставчиците на услуги в региона на криптовалутите, с цел да се съблюдават интернационалните стандарти.

Според отчет на Reuters проектозаконът има за цел да модернизира настоящите закони, като сътвори цялостна рамка за пазара на криптовалути. Основните му посоки включват отбрана на потребителите, бистрота на платформите и съблюдаване на финансовите разпореждания.

Съгласно това законодателно предложение платформите за търговия с криптовалути и други снабдители на услуги ще би трябвало да получат лицензи от Съвета за финансови пазари (CMB) на Турция.

Освен това страната се отличава с най-високия % на покупки на постоянни монети по отношение на нейния Брутният вътрешен продукт в международен мащаб.

В проектозакона се показват разпореждания за доставчиците на услуги за криптоактиви, интервенциите на платформите, съхранението на активи, както и покупката, продажбата и прехвърлянето на криптоактиви от турски жители. В него се преглежда и класификацията на криптовалутите и плановете, с цел да се подсигурява, че те са в сходство със съществуващите финансови разпореждания.

Основните разпореждания в законопроекта включват:

1. Изискване доставчиците на крипто услуги да бъдат лицензирани и контролирани от Съвета за финансови пазари.
2. Засилване на надзора от страна на CMB, с цел да се защитят активите на потребителите и да се обезпечи дейно разрешаване на разногласия.
3. Принудително събиране на наложителни доходи от доставчиците на крипто услуги от страна на CMB и Съвета за научни и софтуерни проучвания на Турция.
4. Забрана на задграничните крипто брокери, с цел да се насърчи локалната контролирана екосистема.

Тази законодателна самодейност има за цел да приведе Турция в сходство с интернационалните стандарти и да отговори на опасенията на Специалната група за финансови дейности (FATF), като по този метод укрепи сигурността и надеждността на националния крипто пазар.

Проектозаконът включва и разпореждания за използване на насоките за придвижвания на FATF. Съгласно Правилата за придвижвания на FATF, фирмите и финансовите институции, участващи в транзакции с цифрови активи, известни под общото название снабдители на услуги за виртуални активи (VASP), би трябвало да получават и споделят „ “ с други VASP или финансови институции по време на транзакциите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР