Само преди година световните икономисти празнуваха бързото възстановяване от рецесия.

...
Само преди година световните икономисти празнуваха бързото възстановяване от рецесия.
Коментари Харесай

Над световната икономика е надвиснал токсичен микс с рискове от рецесия

Само преди година международните икономисти честваха бързото възобновяване от криза. Сега те се тормозят, че идващият спад може да наближава. В Съединени американски щати Федералният запас се готви да се бори с високата инфлация посредством внезапно повишение на лихвените проценти и стесняване на салдото. В Европа скъпата сила изчерпва покупателната дарба на потребителите и оскъпява работата на заводите. И в Китай вълната на разновидността омикрон накара управляващите да вкарат най-строгите ограничавания от началото на пандемията.

Това е мрачна композиция за международния напредък и прогнозите се утежняват. Няколко стопански системи даже могат да влязат в криза, въпреки и по друго време според от трудностите, пред които са изправени.

Икономиката на Съединени американски щати прегрява. Годишната инфлация стигна 7.9%, а почасово възнаграждение е с 5.6% по-високо, в сравнение с преди година. В Съединени американски щати има близо два пъти повече свободни работни места, в сравнение с безработни - най-високото съотношения от 70 години насам. През по-голямата част от 2021 година централните банкери се надяваха, че американците, които са напуснали работната мощ след началото на пандемията, ще се завърнат, помагайки да охладят пазара на труда. През последните шест месеца техните молби бяха чути: над половината от изчезналите служащи в най-хубавата трудоспособна възраст са се завърнали. И въпреки всичко растежът на заплатите се е нараснал, може би тъй като служащите договарят интензивно, защото повишението на цените утежнява виталния стандарт.
Натискане на паричната спирачка
Фед се нуждае от закъснение както на растежа на заплатите, по този начин и на цените, с цел да може да реализира задачата си от 2% инфлация. Очаква се да увеличи краткосрочните лихвени проценти, които при започване на годината бяха под 0.25%, до над 2.5% до декември, както и да продължи да ги повишава над 3% през 2023 година Миналата седмица централната банка показа проект за стесняване на своя баланс с облигации на стойност 8.5 трлн. $ от май с доста по-бързи темпове, в сравнение с през последния интервал на " количествено стягане ".
Реклама
Натискането на паричната спирачка, макар че е належащо, заплашва растежа. Историята демонстрира, че Фед ще има усложнение да охлади пазара на труда, без в последна сметка да вкара стопанската система в криза. От 1945 година насам единствено три пъти е успявал да реализира " меко приземяване ". И в никакъв случай не го е реализирал, до момента в който се бори с високата инфлация. Инвеститорите в облигации се обзалагат, че до две години Фед още веднъж ще би трябвало да понижи лихвените проценти, защото стопанската система отслабва. Предвид предходните резултати криза през идващите две години наподобява евентуална.
Проблемите на Европа
Европа също има проблем с инфлацията, само че до момента тя е породена повече от скъпата вносна сила, в сравнение с от прегряване. Руската инвазия в Украйна и западните наказания заплашват енергийните доставки на континента. Цените на газа за идната зима са 5 пъти по-високи, в сравнение с в Съединени американски щати и разноските за сила за семействата са близо двойно по-високи като дял от Брутният вътрешен продукт (отчасти тъй като Европа е по-бедна). С повишението на цените на силата потребителската убеденост спада. Компаниите също изпитват усложнения: промишленото произвеждане във Франция спадна през февруари.

Като цяло европейската стопанска система евентуално ще продължи да пораства през 2022 година Но ситуацията наподобява внимателно. Спре ли Европа да внася съветски газ - дали тъй като е решила по този начин, или тъй като Кремъл реши да прекъсне доставките - опасността от криза ще нарасне.

Заплахата за международния напредък от експлоадирането на вълната от омикрон в Китай е най-тежката и непосредствена. Китай заяви за над 20 хиляди нови случая на вируса на 6 април. Тъй като държавното управление се стреми да отстрани ковид-19, 26-те млн. поданици на Шанхай, както и жителите на други огромни градове с огнища на болестта, са изолирани. Според Goldman Sachs, в случай че миналата взаимозависимост сред рестриктивните мерки и Брутният вътрешен продукт се резервира, производството в Китай ще бъде със 7.1% по-ниско в сравнение с в свят без ограничавания. Ограниченията също по този начин ще нарушат международната търговия, която към момента се бори с последствията от началото на пандемията. Шанхай е последното международно пристанище, в което стотици кораби се намират в намерено море в очакване да натоварят или разтоварят.
Реклама
Президентът на Китай Си Цзинпин прикани управляващите да понижат рестриктивните мерки. Но в случай че отвори прекомерно рано, континенталната част на Китай ще се изправи пред вълна от инфекции и гибел, сходно на тази, която наскоро сполетя Хонконг. Това би изплашило потребителите и би се трансформирало в обособен източник на стопански разтърсвания. Докато Китай не имунизира задоволителен брой от възрастните си жители, употребявайки най-ефективните ваксини, рестриктивните мерки ще бъдат трайна характерност на неговата стопанска система и източника на неустойчивост в международен мащаб.

Вината за множеството проблеми пред международната стопанска система е напълно на политиците. Задачата на Фед е да отнеме купата с пунш, тъкмо когато стартира партито; вместо това той е управлявал купона. Европейските държавни управления оставиха континента да стане подвластен от съветския природен газ. И китайските компликации при потискането на омикрон бяха предвидими и необятно планувани. Икономическите проблеми постоянно се появяват като гръм от ясно небе. Днешната криза, която се задава, беше предотвратима.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР