Съединените щати настояват афганистанските власти и талибаните да се разберат

...
Съединените щати настояват афганистанските власти и талибаните да се разберат
Коментари Харесай

САЩ предложили на Кабул временно съвместно управление с талибаните

Съединените щати упорстват афганистанските управляващи и талибаните да се схванат да ръководят краткотрайно дружно страната, до момента в който с посредничеството на световни и районни сили не бъде реализиран дълготраен мир в Афганистан.

За това оповестява през днешния ден вестник „ Вашингтон пост “, като твърди, че предлагането е предадено и на президента Ашраф Гани, и на талибаните от специфичния делегат Залмай Халилзад.

А в писмо до Гани държавният секретар Антъни Блинкън отбелязва, че Съединените щати още не са се отказали от евакуиране на 1 май и на оставащите в Афганистан 2500 свои военни. Това е планувано в подписаното предходната година съглашение сред администрацията на Доналд Тръмп и талибаните.

Пентагонът обаче твърди, че те не съблюдават своите задължения по него, в това число да скъсат връзките си с „ Ал Кайда “ и да спрат военните дейности.

В писмото си Блинкън предлага краткотрайното взаимно ръководство да бъде контрактувано на специфична среща, която да се провежда в Турция.

„ Вашингтон пост “ цитира обаче безапелационен негативен отговор от управляващите в Кабул.

„ Съединените щати могат да вземат решение единствено за бойците си, не за афганистанците, държавното управление би трябвало да е демократично определено “, съобщи афганистанският вицепрезидент Амрула Салех.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР