Сред най-честите въпроси, вълнуващи домакините, решили да освежат и обезмирисят

...
Сред най-честите въпроси, вълнуващи домакините, решили да освежат и обезмирисят
Коментари Харесай

Задължително сложете сода в прането с хавлии

Сред най-честите въпроси, вълнуващи домакините, решили да освежат и обезмирисят хавлиите си със сода за самун, е къде се слага тя

Содата бикарбонат е повсеместен асистент в кулинарията, дома и градината. С нейна помощ засияват от снежна белота и усмивката ни, и плочките в банята, и мивката, и кухненските уреди, а растенията са защитени от вредители. Можем с лекост да изброим най-малко 99 приложения на содата отвън кухнята, само че има едно, което сме пропуснали – прането на хавлии със сода. Логично е първо да се запитаме за какво е належащо това, а по-късно – какви са разпоредбите и стъпките, по които се реализира прането на хавлии със сода за самун.

Защо да перем хавлии със сода бикарбонат?
Използваме хавлиите неведнъж и постоянно, оставяме ги мокри в банята, с което способстваме за появяването на плесен и мухъл и свързаната с тях неприятна миризма. Бършем потни чела с хавлии във фитнеса, след това ги оставяме в коша за пране мокри, а това е идеалната среда за развиване на бактерии и поява на зловонна миризма.

Като прибавим към тази картинка хавлиите и кърпите, с които си служим в кухнята и трапезарията, обсипани с петна и останки от храна, не е учудващо, че точно хавлиите се нуждаят от по-специално внимание по време на пране, с цел да премахнем неприятните миризми, попили в тях, както и с цел да се насладим на аромата им на чисто и свежо. Изпирането на хавлиите със сода за самун реализира точно това, в случай че знаете по какъв начин да го извършите. Нещо повече – содата оказва помощ за унищожаване от хавлиите на насъбраните в следствие от многократни изпирания препарати, които пречат за попиването на вода – т.е. вършат хавлиите по-малко ефикасни във връзка с главната им функционалност.

Как се прави прането на хавлии със сода – трикове и правила

Сред най-честите въпроси, вълнуващи домакините, решили да освежат и обезмирисят хавлиите си със сода за самун, е къде се слага тя. Груба неточност е разбъркването ѝ с праха за пране, изсипването ѝ в отделението за препарати, смесването ѝ с омекотителя или препарата за котлен камък и прочие. Тези правила ще ви оказват помощ да не допускате тази и други сходни неточности:

Содата за самун се поставя непосредствено върху хавлиите в пералнята.

Количеството за едно общоприетоо пране е към половин чаша. Не прекалявайте. Употребата на прекомерно огромно количество няма да направи содата по-ефективна, а е допустимо да има негативни резултати. Твърде дребното количество няма да има резултат върху хавлиите.

Не единствено не се позволява разбъркване на содата с препарати за пране, само че тя би трябвало и да не се слага в техните чекмеджета и гнезда.

При прането на хавлии със сода пропуснете сапун, прахуляк, омекотител – всичко това. Единственото в пералнята ви следва да бъдат содата и хавлиите. И несъмнено – вода.

Помислете за цветовете на хавлиите, преди да употребявате сода. Тя е идеална за белите и светлите, само че може да обезцвети, отмие и отнеме от цвета на тези с наситени багри. По-добре потърсете друго дейно средство за обезмирисяване на хавлиите, с което да заместите содата, известна с избелващите си свойства – не е инцидентно, че търкаме зъбите си с нея за блестяща усмивка.
Когато употребявате сода при пране на хавлиите, изберете стратегия с топла или гореща вода.

Няма да повярвате какъв брой ароматни, чисти, блестящи ще станат хавлиите ви, а бактериите няма да имат никакъв късмет с прането на хавлии със сода в пералнята.

Содата може да е потребна и за прането на ръка прочее. Ако има леке, натриването му с кашичка, получена от сода и вода, го изтрива като с гума.

Содата намира приложение и при почистването на самата пералня машина. Така че пригответе си опаковка от нея на разположение в мокрото помещение, с цел да я имате постоянно налична и да се възползвате от качествата и свойствата ѝ.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР