С отслабването на шума около тенденцията “купи сега, плати по-късно”

...
С отслабването на шума около тенденцията “купи сега, плати по-късно”
Коментари Харесай

Нова порода стартъпи в BNPL сектора влизат в светлината на прожекторите

С отслабването на шума към наклонността “купи в този момент, заплати по-късно” (BNPL), някои вложители залагат на това, че са разкрили идващото огромно нещо.

Компаниите, които ползват модела „ купи в този момент, заплати по-късно “, като Klarna и Affirm, който разрешава на купувачите да отсрочват заплащания за по-късна дата или да разделят покупките на безлихвени вноски, са подложени на голям напън, защото потребителите стават по-предпазливи заради повишаващите се разноски за живот и по-високите лихви по заемите.

Те също по този начин са изправени пред все по-голяма конкуренция, като даже софтуерният колос Apple навлезе на пазара със собствен BNPL артикул.

Рискови капиталисти обаче залагат, че нова порода стартъпи от Европа ще бъде същинският победител на този пазар. Компании, като Mondu, Hokodo и Billie набраха големи средства от вложители с една елементарна оферта –компаниите, а не потребителите са по-доходоносната клиентела за наклонността „ купи в този момент, заплати по-късно “.

“Има огромни благоприятни условия по отношение на ‘купи в този момент, заплати по-късно‘ за B2B пазара,” споделя пред CNBC Малте Хуфман, основен изпълнителен шеф на основания в Берлин стартъп Mondu.

Хуфман, чиято компания неотдавна набра 43 млн. $ финансиране от вложители, измежду които и Valar Ventures на милиардера от Силициевата котловина Питър Тийл, предвижда, че пазарът на BNPL за B2B покупко-продажби в Европа и Съединени американски щати ще доближи 200 милиарда $ в идващите няколко години.

И до момента в който компании, като Klarna, отпускат заеми за потребителски покупки, като нов чифт дънки или комлект тонколони, BNPL фирмите с B2B устременост имат за цел да реализират покупко-продажби сред компании.

Това е друго от някои други форми на краткосрочно финансиране, като заеми за работен капитал, които покриват ежедневните оперативни разноски на фирмите и факторинга, при който дадена компания продава част или всичките си вземания по фактури против по-бърз достъп до парите, които има да получава.

Според Патрик Норис, общоприет сътрудник в компанията за дялово вложение Notion Capital, пазарът за B2B BNPL е “много по-голям” от B2C (бизнес към потребител). Notion неотдавна оглави инвестиция в размер на 40 млн. $ в Hokodo - основана във Англия B2B BNPL компания.

“Средният размер на кошницата при B2B е доста по-голям от междинната потребителска кошница,” споделя Норис, допълвайки, че това улеснява фирмите да генерират доходи и да се разрастват.

B2C играчите залитат

Акциите на огромни играчи в BNPL сферата, ориентирани към потребителите, поевтиняха внезапно през 2022 година, откакто опасенията по отношение на възможна криза натежаха над бранша.

Шведската Klarna води договаряния за набирането на средства при доста по-малка пазарна оценка от последния кръг за набиране на средства, съгласно обява на Wall Street Journal — намаляване до 15 милиарда $, спрямо 46 млн. $ през 2021 година Говорител на Klarna е декларирал пред CNBC, че компанията не разяснява “спекулации.”

В Съединени американски щати акциите на търгуваната на борсата финтек компания Affirm поевтиняха с над 75% от началото на годината, до момента в който книжата на Block, която купи австралийската BNPL компания Afterpay за 29 милиарда $, губят 57% от цената си. Акциите на PayPal, която също предлага артикул с заплащане на вноски, поевтиняват с 60% от началото на годината.

BNPL набра известност по време на пандемията от ковид, предлагайки на клиентите метод да разделят заплащанията на дребни елементи единствено с няколко клика на страниците на търговците. Сега бизнесът се включва към тази наклонност.

“Компаниите към момента са изправени пред проблеми с паричните потоци предвид на влошаващите се макроикономически условия и продължаващата рецесия с веригите на доставки, тъй че всеки метод за приемане на средства по-бързо и гъвкаво е прелъстителен,” споделя Филип Бентън, финтек анализатор в Omdia.

Mondu и Hodoko не са разгласявали пазарната си стойност обществено, само че Scalapay и Billie - две B2B BNPL компании от Италия, за последно бяха оценени на 1 милиарда $ и 640 млн. $, респективно.

Моделът BNPL се оказва изключително известни измежду дребните и междинни предприятия, които също усещат резултата от повишаващата се инфлация. Малките и междинни предприятия от дълго време са „ незадоволително обслужвани “ от огромните банки, съгласно основния изпълнителен шеф на Mondu Хуфман.

Риск от криза

BNPL артикули бяха посрещнати със опозиция от страна на някои регулаторни регулатори от боязън, че те може да принуждават хората да влизат в отговорности, които не могат да си разрешат, както и поради неналичието на бистрота към таксите за просрочени заплащания и други такси.

Англия е водач на регулаторния фронт, като ръководещите там се надяват да вкарат по-строги правила за бранша още през 2023 година Въпреки това, Норис споделя, че ориентираните към бизнеса BNPL компании са изправени пред по-малък регулаторен риск, спрямо компании, като Klarna.

“Регулациите в B2C сферата ще предложат нужната отбрана за потребителите и ще им оказват помощ да пазарят мъдро и да не задлъжняват,” споделя той. “При B2B рискът компании да харчат прекомерно доста средства за продукти, от които нямат потребност, е пренебрежимо дребен.”

Едно нещо, за което B2B играчите ще би трябвало да внимават обаче, е равнището на риск, което поемат. На фона на възможна криза на хоризонта огромно предизвикателство за BNPL стартъпите с B2B устременост ще бъде поддържането на огромен напредък, до момента в който в същото се приготвят за евентуални случаи на неплатежоспособност, споделя Норис.

“B2B като цяло ще бъде с висока стойност при ниски размери, тъй че апетитът към риск естествено ще бъде по-висок, а инспекциите за досегаемост по-важни,” споделя Бентън от Omdia.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР