С Бойко Борисов начело на правителството през последните години има

...
С Бойко Борисов начело на правителството през последните години има
Коментари Харесай

Васил Лиазе: Църквата „Св. Стефан“ е един шедьовър на инженерството, няма прецедент в света


С Бойко Борисов отпред на държавното управление през последните години има доста топли връзки, което доста ни радва. Това съобщи Васил Лиазе, ръководител на настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул в изказване след откриването на актуализирания храм „ Св. Стефан “ в Истанбул, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Истанбул Георги Пашкулев.

Васил Лиазе съобщи, че църквата „ Св. Стефан “ е построена от стомана, която е създадена в Австрия и е доставена с параходи до Истанбул. Впоследствие е дарена земята за построяването на тази черква. След монтирането на църквата през 1898 година стартира да работи като българска черква.

„ Това е един шедьовър на инженерството, няма казус в света, единствена е в света поради това, че минава път порез нея, водата не доближава до дърветата, тя стартира да потъва във времето, когато президентът Ердоган беше кмет той ни помагаше за реставрацията. През годините проби ерозията и за спасяването бяха направени действия от институции, само че нямаше никакъв резултат. През 2002 година бяха заменени държавни управления и всичко се промени тогава и това културно завещание беше на напред във времето с влизането на власт на новото държавно управление. Благодарение на държавното управление на Ердоган стартира доста скоростно реставрацията на църквата и всички религиозни храмове “, уточни Васил Лиазе.

Той посочи, че църквата се намира на доста забавно място и символизира българското другарство. „ Президентът Ердоган знае доста добре църквата и всеки ъгъл на Истанбул. Обърнахме се към него и той даде указания за реставрацията на църквата. Той постоянно даваше указания да се форсира реставрацията и тя към този момент работи и е открита. В нашата страна по никакъв метод не се разграничават хората по етнически или набожен принцип “, съобщи още Васил Лиазе.

От своя страна Мехмед Кюсал, кмет на Истанбул уточни в речта си, че всички религии живеят дружно тук в този град, където религиозните убеждения се извършват свободно.

„ Уважението към, религиите е доста значимо и съхраняването на религиозните храмове е доста значимо. Истанбул с вдъхновението, което получава от предишното, ще продължава да се развива към бъдещето. Надявам се църквата да даде своя принос за страната ни и за българската общественост тук “, уточни още кметът на Истанбул. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР