Руският президент Владимир Путин заяви, че от утре (петък) договорите

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че от утре (петък) договорите
Коментари Харесай

Русия къса договорите за газ с Европа

Руският президент Владимир Путин съобщи, че от на следващия ден (петък) договорите с задграничните купувачи на газ ще бъдат спрени, в случай че те не заплащат отговорностите си към РФ в рубли, предадоха " Ройтерс " и Би Би Си.

Путин разгласи, че е подписал указ, според който задграничните купувачи на съветски газ би трябвало от на следващия ден да заплащат в рубли, а в случай че не го създадат, договорите им ще бъда прекъснати. " За да купуват съветски природен газ, те би трябвало да открият сметка в рубли в съветска банка. И от тези сметки би трябвало да бъдат правени заплащанията за доставките на газ още от на следващия ден ", съобщи Путин. " Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произлизащи от него последствия. Никой не ни дава нищо гратис, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противоположен случай съществуващите контракти ще бъдат прекъснати ", съобщи Владимир Путин.

По силата на декрета на Путин купувачите на съветски газ би трябвало да трансферират непозната валута в специфична К сметка в съветска банка, а банката след това да купи рубли. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка вид К. Германия и Франция побързаха да отхвърлят условията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите контракти. Според немския министър на стопанската система Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за " изнудване ". По думите на Хабек Германия е подготвена за всички сюжети, в това число и прекъсването на съветски газ за Европа.

Само преди часове " Дойче Веле " заяви, че съветският президент Владимир Путин е уверил немския канцлер Олаф Шолц, че европейските компании и отсега нататък ще могат да заплащат за съветски газ в евро. В телефонен диалог Путин е оповестил, че от 1 април доставките на газ би трябвало да се заплащат в рубли, само че в същото време е подчертал, че за подписаните с Европа контракти нищо няма да се промени, разгласи представителят на канцлерската работа Щефен Хебещрайт. Плащанията и отсега нататък ще могат да се превеждат в евро - в банките на " Газпром ", които не са наранени от глобите против Русия. " Банката ще обръща еврото в рубли ", е представен Владимир Путин от Щефен Хебещрайт. Заради военната експанзия против Украйна от 24 февруари европейските страни постановиха тежки стопански наказания на Москва. Редица западни компании се изтеглиха от Русия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР