До 15 юни 2024 г. гроздопроизводителите могат да подават заявления

...
До 15 юни 2024 г. гроздопроизводителите могат да подават заявления
Коментари Харесай

Започна приемът за кандидатстване по интервенцията за застраховане на винени лозя

До 15 юни 2024 година гроздопроизводителите могат да подават заявки за финансиране по намеса " Застраховане на реколтата " от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България 2023-2027 година, оповестиха от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ).

За подкрепяне могат да аплайват гроздопроизводители, отглеждащи винени сортове – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Те би трябвало да са регистрирани по Наредба № 3 от 1999 година

От Фонда напомнят, че преди подаването на документи лозарите би трябвало към този момент да са застраховали реколтата си в определена от тях застрахователна компания.

Допустими за финансиране са застрахователни опасности за естествени бедствия и неподходящи климатични условия, които са унищожили над 30 % от междинния рандеман в стопанството. Загубите се пресмятат на база на предходния тригодишен интервал или междинното количество за три години предвид на предходния петгодишен интервал, като от него се изключва най-високата и най-ниската стойност. 

Към застрахователните опасности, които се подкрепят, са включени неподходящи климатични условия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен или пороен дъжд, тежка суша), както и загуби, породени от нашествия от вредители.

Отпуснатата финансова помощ може да е до 80 % от цената на застрахователните награди. Допустимият оптимален размер на застрахователното обезщетение за единица повърхност, върху която се пресмята застрахователната награда, позволена за подкрепяне през финансовата 2024 година, е 3973,43 лв..

Заявленията се подават по електронен път през самостоятелния профил на претендента или на упълномощено от него лице в Системата за електронни услуги (СЕУ).

За въпроси, свързани с подаването на заявките, претендентите могат да се обръщат на посочените на интернет страница на ДФЗ телефони в работни дни от 9:00 до 17:30 часа.

Българска телеграфна агенция напомня, че по време на 10-ото издание на фестивала " Дефиле Вино и гурме 2024 ", което се организира в края на предходната седмица в Пловдив, заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев уточни, че бюджетът по намеса " Застраховане на реколтата " е 800 000 лв.. 

Аграрният заместник-министър акцентира, че близо 200 млн. лв. е бюджетът за вложения в лозаро-винарския бранш, заложени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони (СПРЗСР) 2023-2027 година Средствата са за четирите години - от актуалната до 2027 година в това число.

Стратев добави, че през идващите два месеца - юни и юли, ще се проведат спомагателни приеми за над 13 млн. лв. по три интервенции – " Инвестиции в лозаро-винарския бранш ", " Инвестиции в екологични уреди " и " Преструктуриране и преработка на лозя ". Допълнителните приеми са единствено за планове с предплатени заплащания за финансовата 2024 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР