На 83-годишна възраст вчера почина дългогодишният председател на БФ Бадминтон

...
На 83-годишна възраст вчера почина дългогодишният председател на БФ Бадминтон
Коментари Харесай

Отиде си голямо име в българския спорт

На 83-годишна възраст през вчерашния ден умря дългогодишният ръководител на БФ Бадминтон проф. доктор. Пюзант Касабян, оповестяват от родната централа, предава Българска телеграфна агенция.

Касабян е роден на 12 януари 1941 година в град Хасково. През 1970 година приключва Висшия медицински институт " Ив. П. Павлов " в град Пловдив със компетентност " Хуманна медицина ", а през 1977-а и Висшия институт по физкултура (днес НСА) със компетентност " Тенис " и " Педагогически профил ".

Работил е като доктор в Спортен диспансер-Хасково. Бил е общоприет секретар и дълготраен ръководител на БФ Бадминтон, член на Управителния съвет на Международната федерация по бадминтон и член на Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ " Ив. П. Павлов ". През 1967 година става първенец в първия републикански шампионат по бадминтон с  Академик Пловдив. През 1969-1989 година е играещ треньор, играч и капитан на тима по бадминтон на клуб Хасково, 15 пъти е първенец на страната и 9 пъти е притежател на купата на Република България. От 1972 до 1992 година е старши треньор на националния тим на България по бадминтон, взел участие в това число и на Олимпийските игри в Барселона 1992.

Награден е с медал " Стара планина ", " Орден на труда ", Почетната премия на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна тапия от Международния олимпийски комитет.

Проф. доктор. Пюзант Касабян е първият " Почетен жител на град Хасково ". Званието му е присъдено през 2000 година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР