Среща между ректорите, синдикатите и държавата се провежда в Министерството

...
Среща между ректорите, синдикатите и държавата се провежда в Министерството
Коментари Харесай

Среща между ректорите, синдикатите и държавата в търсене на пари за университетите

Среща сред ректорите, синдикатите и страната се организира в Министерството на финансите. Поводът е недоволството на представителите на висшето обучение от ниските хонорари и неосъществената актуализация.

Няма дупка в бюджета за обучение, сподели просветният министър Галин Цоков. Той изясни, че не са получили отговор на мнение, изпратено при предходното управление на Финансовото министерство за растеж на заплатите във висшето обучение от 13 март и едвам неотдавна са провели среща с сегашния длъжностен финансов министър Людмила Петкова, за бързо ориентиране и систематизиране на тези 39 млн. лв. за работещите във висшите учебни заведения. Не е изключено да се наложи и актуализация на бюджета след изборите за обезпечаване на спомагателни средства за заплати.

" Това, което е заложено като нарастване в заплатите на преподавателите, на изследваотелите и специалистите във висшите учебни заведения, в смяната в Закона за висшето обучение от 13 март, са средства, които са отвън бюджета, който е гласуван за 2024 година Ние след гласуването на тези промени, тъй като имахме едномесечен период да подготвим подзаконовите нормативни документи и надлежно разпореждане, направихме планове с университетите, подготвихме разпореждане на Министерски съвет по този начин, че заплата на най-ниската академична служба да е обвързана със междинната брутна заплата за м.г. 125% от нея да бъде 2516 лева надлежно да се обвържат заплатите с висше и приблизително обучение с брутната заплата за м.г., само че в интервала, в който отправихме тези готови документи, не получихме финансова аргументация ", изясни просветният министър.

" Следващото държавно управление - служебното, в което вземам участие, и идващият финансов министър ние още веднъж отправихме това писмо с искане за финансова аргументация и преди седмица направихме среща с финансовия министър, на която разбрахме, че в бюджета няма нужните средства, постановат се икономии, с цел да се насочат непосредствено тези пари към образованието. Затова предприехме тази стъпка, парите заложени в бюджета - тези 39 млн. лв., оптимално бързо да се разпределят сред университетите, за което също имаме спогодба с университетите и синдикатите за МРЗ 2100 лева ", уточни Цоков.

" Утре ни следва съвещание. След на следващия ден можем да отговорим, това е групово решение ", разяснява проблема проф. Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР