Руският фондов пазар е повлиян от конфликта в Украйна и

...
Руският фондов пазар е повлиян от конфликта в Украйна и
Коментари Харесай

Добра идея ли е да се инвестира в руски акции

Руският фондов пазар е повлиян от спора в Украйна и последвалата " лавина " от финансови и стопански наказания. Макар че до неотдавна към Русия имаше (голям) интерес от задгранични вложители, изключително към акциите на компании от енергийния бранш, към този момент не е по този начин.

Поглед " извън " към актуалното състояние на съветския фондов пазар дава анализът на италианския вложител и финансов анализатор Франческо Казарела, оповестен от финансовия портал Investing.com.

Наскоро Русия възобнови търговията на своята фондова борса, само че вкара редица ограничавания, което се очакваше, с цел да предотврати възможен срив. По-специално, търговията беше обновена с 33 от най-ликвидните скъпи бумаги от показателя на Московската борса, а рестриктивните мерки (особено за нерезиденти) са както следва: късите продажби със заемни средства са забранени; дневният " таван " на придвижване е 15% (търговията се стопира след достигането му); продажбата на акции беше неразрешена до 1 април.

Досега тези краткотрайни ограничения сполучливо опазиха фондовия пазар от срив, само че в бъдеще обстановката може да се промени. Делът на съветските скъпи бумаги в показателя MSCI ACWI IT е 0,38%, което го прави добър инструмент за " внимателно " вложение в съветски активи.

Освен това, когато приказваме за съветския фондов пазар, е значимо да се разбере неговата секторна конструкция. Както незабавно се вижда, повече от половината от акциите са на компании от енергийния бранш, което е напълно естествено. След енергетиката, се подреждат компании от финансовия бранш и металургията.

" Инвестирайки на съветския фондов пазар, на този стадий е значимо да се знае, че не би трябвало да се фокусираме върху настоящата обстановка, а върху дълготрайната вероятност на главните промишлености. Ето за какво е належащо да се оцени бъдещето на съветската стопанска система за идващите 1 до 3 години. Отговорът на този въпрос е нужен, с цел да се схванат рисковете.

Фактът, че водещите съветски скъпи бумаги през днешния ден се търгуват прекомерно на ниска цена, приказва за сериозните опасности, свързани с притежаването им ", счита Франческо Казарела. Италианският вложител припомня и за съмненията в обменния курс на рублата, които би трябвало да бъдат поправени за нерезиденти. Защото даже солидно нарастване на капиталовия портфейл може да бъде " изядено " от девалвацията на рублата.

По този метод, в подтекста на евентуални вложения в съветски финансови активи, би трябвало да се имат поради оценките на Националния институт за стопански и обществени проучвания, съгласно които брутният вътрешен артикул (БВП) на Руската федерация през 2022 година няма да пораства, а ще намалее с 1,5%. А през 2023 година, съгласно прогнозата, стопанската система на страната ще се свие с 2,5%.

" Така че, в случай че се заключи, персонално аз не възнамерявам да влагам в съветски скъпи бумаги скоро, защото актуалните " променливи " и последствията от проточващия се спор са в действителност непредвидими ", отбелязва вложителят. Според него, евентуалните положителни благоприятни условия ще се появят едвам след няколко години. Казарела прибавя, че би трябвало да се стартира с дребни позиции, чиито дял в капиталовия портфейл не надвишава 0,5%.

Италианският вложител в същото време акцентира, че посоченото от него е персонално негово мнение, което не съставлява капиталов съвет за евентуални вложители, защото всяка инвестиция може да бъде оценена от разнообразни гледни точки и по принцип носи риск.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР