Розопроизводители от Стрелча и Казанлъшко протестират срещу ниските изкупни цени

...
Розопроизводители от Стрелча и Казанлъшко протестират срещу ниските изкупни цени
Коментари Харесай

Въпреки протестите - минимална изкупна цена на розите е невъзможна

Розопроизводители от Стрелча и Казанлъшко стачкуват против ниските изкупни цени на розовия цвят. Цената на розовия цвят падна до 1, 60 лева кг тази година, като спрямо други години цената на кг е достигала до 3, 4 лева Протестиращите настояват, че има картел. Протестите не престават край Стрелча, ще бъде блокиран и пътя към Панагюрище.
Основният проблем е в извънредно огромната годишна продукция. 16 хиляди тона е един доста огромен размер на розов цвят, това надвишава потенциала на розоварните. Подобни цени - от 5 лв. няма по какъв начин да има. Розовите дестилерии имат подписани контракти с производителите за изкупуване на реколтата, казусът е в многото земеделци, които нямат такива. В предишни години е имало липса на розов цвят, това основава конкуренция, по тази причина цените са били по-високи. Това съобщи пред Българска национална телевизия земеделският министър Румен Порожанов , който през вчерашния ден се срещна с производители и изкупвачи на розов цвят, с цел да разиска проблемите в бранша.
Не инцидентно направихме през вчерашния ден среща с дестилериите и розопроизводители. Дестилериите изкупуват над потенциала си , търпят финансови загуби. Често им се постанова да съкратяват преработката. Изкупуват на 150% от дневния си потенциал и доста от цвета действително не се преработва , той губи качествата си в следобедните и вечрните часове, добави министърът.
Новият закон би трябвало да регламентира целия развой, да внесе регулации. Минималнат изкупна цена е невероятно да има, безапелационен е министърът. Трябва да има узаконяване на масивите и най-много наредба на взаимоотношеноята сред дестилериите и произивдителите. Замеделските пороизводители би трябвало да бъдат регистрирани, да излязат на ярко.
Според Порожанов високата цена на розите е мит. Всеки производител има самостоятелни контракти. Той изясни, че от един кг се получава от към 3 тона розово мясло, не от 5, както настояват част от производителите.
Те от своя страна упорстват да се одобри закон, в който да има минимална изпупна цена - сред 3, 50 и 4 лв.. Според тях реколтата е богата, само че работят доста малко розоварни, а има такива, които не се пускат да работят. " Щом има толкоз богата годишна продукция за какво българското розово масло се смесва с турското? Цялото поле е било с розови насъждения, по какъв начин се е преработвало преди години? ", пита един от производители.
По отношение на дестилериите Порожанов изясни, че те са към 30, 40. Имало няколко по-малки, които са с налични количества и не са отворили тази година. Всички други работят над потенциала си по думите му. Той изясни, че въпрепи компликациите пред собственците на дестилерии, той се е схванал с тях да изкупуват всеобщо . Отделно ще бъде отделена помощ, която да компенсира загубите - на декар към 1000 лева
По отношение на европейските политики в земеделския бранш, свързани с намаляването на бюджета за земеделие в страните от Европейски Съюз, Порожанов изясни, че в България то ще е едвам под 1%, като в по-големите страни стига до 4%.
Попитан би трябвало ли да има стандарт за прясното мляко, той отговори, че е невероятно, тъй като то не може да бъде в един знаменател, тъй като има разнообразни качествени характерности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР