Ревизия на националния план за възстановяване и устойчивост и връщане

...
Ревизия на националния план за възстановяване и устойчивост и връщане
Коментари Харесай

Столични общински съветници искат ревизия на Плана за възстановяване

Ревизия на националния проект за възобновяване и резистентност и връщане в него на четирите плана за създаване на ВиК, импортирани от Столичната община. За това настояха в декларация столичните общински съветници.

Декларацията бе препоръчана от ръководителя на групата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Малина Едрева. Тя касае четири плана за създаване на канализация в Панчарево, Кокаляне, Волуяк, Ботунец, Кремиковци и Сеславци, които са на стойност над 200 млн. лева Документът бе признат с 32 гласа " за " и 3 " въздържал се ".

" Ние, общинските съветници членове на Столичен общински съвет, показваме своето неразбиране от отпадането на Програмата за създаване, доизграждане, реорганизация на водоснабдителни и канализационни системи, в това число и пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерациите сред 2000 и 10 000 поданици от Националния проект за възобновяване и резистентност ", означават общинарите. 

Те не одобряват, че е допустимо България да реализира уравновесено икономическо и териториално развиване или каквато и да било екологична резистентност, до момента в който голям брой обитаеми места нямат обикновено функциониращи водоснабдителни и канализационни системи.

Отчитайки обстоятелството, че единствено за реализиране на сходство с условията на Директива 91/271/ЕИО и обезпечаване на актуален стандарт за живот на популацията във връзка с отпадъчните води към 31.12.2018 година нужният показателен финансов запас е над 5,8 милиарда лв., като за агломерациите сред 2 000 и 10 000 поданици нужният запас е към 3,9 милиарда лв., не можем да приемем, че тази финансова тежест би трябвало да бъде поета напълно от жителите, а този запас да бъде обезпечен през техните сметки за тези комунални услуги, се показва в декларацията.

СОС прикани за преразглеждане на решението за отпадане на програмата от Националния проект за възобновяване и резистентност, като още веднъж обръщаме внимание върху неизбежните последствия от отклоняването на този финансов запас, освен за жителите и бизнеса в съответните обитаеми места, а и във връзка с упоритостите на страната ни за реализиране на екологична резистентност и рационално потребление на ресурсите, както и на отговорностите, произлизащи от Европейските наставления за филтриране на градските отпадъчни води и качеството на водите, предопределени за консумация от индивида. 

Съветници от групите на Българска социалистическа партия и Демократична България пък обявиха, че повода за неналичието на канализация в обитаеми места в столицата е бездействието на общината в последните години, за което не носят виновност служебния кабинет, нито президента Румен Радев. Затова при гласуването на декларацията участваха единствено 35 общински съветници.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР