Рециклирането на пластмасови и стъклени отпадъци срещу отстъпки за продукти

...
Рециклирането на пластмасови и стъклени отпадъци срещу отстъпки за продукти
Коментари Харесай

Румънци връщат пластмаса и стъкло срещу автобусен билет

Рециклирането на пластмасови и стъклени боклуци против отстъпки за артикули и услуги не е нова идея.

Доказано е, че тя е сполучлива. Добър образец за това откриваме в Румъния.

В Клуж-Напока - третия по величина град в северната ни съседка, жителите сортират пластмасови, железни и стъклени опаковки и в подмяна получават безвъзмездни билети в градския превоз.

Програмата за преработване е инициирана от общинското управление. В понеделник то откри първия пункт за събиране на рециклируеми опаковки.

По този метод локалните управляващи предизвикват вярното изхвърляне на отпадъците и улесняват ръководството му. Освен това се подтиква потреблението на градския превоз на фона на повишаващите се цени на горивата, написа Ciclovivo.



Как работи системата?

От жителите се изисква да донесат 15 измити рециклируеми продукта, коита са празни и с недокоснат етикет. Стъклените съдове не би трябвало да надвишават 1.5 литра, а пластмасовите - 3 литра.

Всеки продукт се сортира настрана в съответен резервоар. След няколко секунди машината прави разбор и издава ваучер на стойност две пътувания с градски превоз.

Постоянно поощряване на публичния превоз

Клуж-Напока е прочут в Румъния с насърчителната си политика. Подобно на Рим и Литва, в този момент той подтиква жителите си, да се откажат от персоналните си коли.

През 2020 година градът тества стратегия, при която жителите заплащат за градския превоз с 20 клякания. Инициативата имаше за цел да подкрепи воденето на здравословен метод на живот.



Година по-късно Клуж-Напока вкара “Зелени петъци”. Всеки петък жителите на града можеха да пътуват гратис с градския превоз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР